Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme Biyokimyası ve Diyet BIY 340 6 2 + 0 2 5
Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Seçmeli Dersler

Yok

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Arş.Gör.Dr. ESRA YILDIZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Bölüm araştırma görevlileri

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Beslenmede yer alan yiyecekleri biyokimya açısından incelemek, yiyeceklerin metobolize olması, hücreler tarafından alınıp enerjiye dönüşmesi ve enerjinin kullanımı temel konularını teorik olarak öğrenmek, yeterli ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibi olmak

Dersin İçeriği

Beslenmede yer alan yiyeceklerin biyokimyası, makromoleküllerin ve minerallerin beslenmedeki ve enerji metabolizmasındaki rolleri, gıda katkı maddeleri, sağlıklı ve dengeli beslenme

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Beslenme biyokimyası alanında temel bilgiyi teorik olarak öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı),
2 Beslenmedeki önemli makromolekül yapılarını ve monomerlerini kavrar Anlatım, Beyin Fırtınası, Ödev / Evde-Çöz Sınavlar,
3 Besinleri ve besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar Anlatım, Boşluk Doldurma Testleri, Kısa Cevaplı Testler,
4 Makrobesin ve mikrobesin öğelerinin metabolizmadaki görevini öğrenir Anlatım, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Ödev / Evde-Çöz Sınavlar,
5 Besinlerin sindirimi ile ilgili enzim ve hormonları öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Boşluk Doldurma Testleri,
6 Suyun organizma için önemini anlar Anlatım, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), Kısa Cevaplı Testler,
7 Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir Anlatım, Boşluk Doldurma Testleri, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı),
8 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini kavrar, obezite hakkında fikir sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı),
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Besin ve beslenme tanımları, besin ögelerinin sınıflandırılması
2 Organizmada sindirim, emilim ve taşınma sistemleri
3 Basit ve bileşik karbohidratların kimyasal yapıları, sindirimi, emilimi, taşınması, gıdada karbohidratların yeri
4 Lipidlerin kimyasal yapıları, sindirimi, emilimi, taşınması, diyetteki lipid kaynakları
5 Proteinlerin yapısı ve işlevi, gıdalardaki protein kalitesi, proteinlerin biyolojik değeri
6 Sağlıklı beslenmenin temelleri, tahmini yeterli ve dengeli diyet miktarı, diyet yönergeleri
7 Enerji üretimi, hücre içi enerji, karbohidrat, yağ ve protein metabolizması
8 Enerji dengesi, enerji alımı, enerji kullanımı, vücudun enerji kullanımının belirlenmesi, enerji dengesizliği-obezite.
9 Obezitenin tedavisi, sorunlu alışkanlıkları ve değiştirilmesi, yeme bozuklukları ve tedavileri
10 Fiziksel aktivite, hareketli ve hareketsiz yaşam tarzı, fiziksel aktivite beslenme ilişkisi
11 Vitaminlerin kimyasal yapısı, sınıflandırılması, işlevi, önerilen diyet miktarı, eksikliği veya fazlalığında görülen semptomlar
12 Su ve mineraller, kimyasal yapıları, işlevleri, biyoyararlanımları, önerilen diyet miktarı, eksikliği veya fazlalığında görülen semptomlar
13 Gıda katkı maddeleri, kullanım alanları ve sağlık üzerinde etkileri
14 Nutrigenomik kavramı
Kaynaklar
Ders Notu

Whitney, E., Rolfes, S. R. Understanding Nutrition, West pub., 2008.

Ders Kaynakları

Biochemistry, D. Voet, J. G. Voet, 3rd Ed., John Wiley & Sons, USA., 2004.

Aksoy, M., Beslenme Biyokimyası , Hatiboğlu Yayın Evi Ankara 2000

Carsten Carlberg, Stine Marie Ulven, Ferdinand Molnar, (Çeviri editörleri: Serkan Yılmaz ve Aslı Uçar) Nutrigenomik, Pelikan Yayınevi, 2019.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme X
2 Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma X
3 Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme X
4 Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme. X
5 Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma X
6 Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi X
7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme. X
8 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma. X
9 Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma
10 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma. X
11 Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma. X
12 Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma X
13 Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma. X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
1 Beslenme biyokimyası alanında temel bilgiyi teorik olarak öğrenir 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 1 3
2 Beslenmedeki önemli makromolekül yapılarını ve monomerlerini kavrar 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 0 3
3 Besinleri ve besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 0 3
4 Makrobesin ve mikrobesin öğelerinin metabolizmadaki görevini öğrenir 3 4 4 3 1 4 5 5 0 4 4 0 3
5 Besinlerin sindirimi ile ilgili enzim ve hormonları öğrenir 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 0 3
6 Suyun organizma için önemini anlar 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 0 3
7 Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 0 3
8 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini kavrar, obezite hakkında fikir sahibi olur 3 4 4 3 2 4 5 5 0 4 4 1 3
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 25 25
Ödev 1 25 25
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 128
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,12
dersAKTSKredisi 5