Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Enkapsülasyon Teknolojisi GDM 529 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE SIÇRAMAZ
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi HATİCE SIÇRAMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Çalışmalarında enkapsülasyon teknolojilerini kullanacak olan öğrencilere alt yapı kazandırmak

Dersin İçeriği

Gıda endüstrisinde enkapsülasyon teknolojisine ihtiyaç duyulan alanlar belirlenerek, bu teknolojinin en uygun şekilde uygulanmasına yönelik bilgi ve beceriler kazandırılacaktır.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda endüstrisinde enkapsülasyon teknolojisinin amacı ve önemi
2 Enkapsülasyon çeşitleri
3 Enkapsülasyonda kullanılan materyaller ve özellikleri
4 Tek çekirdekli enkapsülasyon teknolojisi
5 Çoklu çekirdekli enkapsülasyon teknolojisi
6 Enkapsülasyon verimini etkileyen faktörler
7 Kapsüllerin fiziksel özellikleri ve ölçüm yöntemleri
8 Enkapsüle materyalin salınım mekanizması
9 Kapsüllerin sindirim sistemindeki stabiliteleri ve ölçüm yöntemleri
10 Kapsüllerin ortam koşullarındaki stabiliteleri ve ölçüm yöntemleri
11 Teorik vaka çalışmaları - Gıda endüstrisinde uygulama için uygun enkapsülasyon teknolojisinin seçimi
12 Teorik vaka çalışmaları - Gıda endüstrisinde uygulama için uygun enkapsülasyon teknolojisinin seçimi
13 Aktif materyalin laboratuvar ortamında tek çekirdekli yöntem ile enkapsülasyonu
14 Aktif materyalin laboratuvar ortamında çoklu çekirdek yöntemi ile enkapsülasyonu
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır.
7 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 0
Toplam 0
1. Final 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ödev 1 15 15
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
dersAKTSKredisi 6