Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gk Seç II (Besinler ve Sağlıklı Beslenme) | FBE 462 | 8 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrencilerin besinler ve sağlıklı beslenmenin önemini anlamalarını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Temel Beslenme İlkeleri: Beslenmenin tanımı ve önemi, Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğeleri, Vücut çalışmasındaki etkinlikleri; Besinler: Besin grupları, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, Suyun organizmadaki görevleri. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve Temel Beslenme İlkelerini tanımlar ve önemini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğelerini sınıflandırır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Vücut çalışmasındaki etkinlikleri özetler. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Besinler ve Besin gruplarını gösterir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, ve Suyun organizmadaki görevlerini ayırt eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Sağlıklı beslenmenin önemini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve önemi, besin seçimi | [1] 1-12, [2] 4-10 |
2 | Enerji üretimi ve düzenlenmesi | [3] 12-19 |
3 | Karbonhidratlar ve işlevleri | [2] 20-23 |
4 | Proteinler ve işlevleri | [4] 3-6 |
5 | Yağlar ve işlevleri | [1] 17-26 |
6 | Vitaminler ve işlevleri | [5] 2-4 |
7 | Su ve metabolik önemi | [3] 31-41 |
8 | Ara sınav | |
9 | Mineral maddeler ve işlevleri | [1] 27-32 |
10 | Metabolizma ve düzenlenmesi | [4] 6-13 |
11 | Gebe ve emziren bayanlarda ve çocuklarda beslenme | [1] 27-75 |
12 | Beslenme kaynaklı hastalıklar | [2] 1-7 |
13 | Toplu beslenme endüstrisi | [6] 17-25 |
14 | Diyet analizi | [6] 25-34 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | [1] Baysal, A.;Beslenme,Ankara-1990 [4] sağlıklı beslenme www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/Ay2003/June03/sagliklibeslenme.html - 13k |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik alanlarıyla ilgili kavramlar arasındaki ilişkiyi kavrar | X | |||||
2 | Fen ve teknolojiyle ilgili bilgilerin doğası, kaynağı, sınırları hakkında bilgi sahibi olur. | X | |||||
3 | Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak inceler, verileri yorumlar. | X | |||||
4 | Fen ve fen eğitimi konularında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, bu alandaki ihtiyaçları belirler, öğrenimini yaşam boyu sürdürmeye çalışır, bu süreçte ilgili gelişmeleri izleme ve güncel bilgilere ulaşmada teknolojiyi etkin biçimde kullanır. | X | |||||
5 | Program içerisinde almış olduğu bilgi ve beceriler ile bir dersi planlar, yürütür ve değerlendirir. | X | |||||
6 | Fen öğretimindeki konuların özelliklerine göre öğretim programındaki kazanımları temele alarak uygun öğretim yöntemlerini seçer ve uygular. | ||||||
7 | Fen öğretiminde işlenecek konulara ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre öğretim materyalleri tasarlar ve geliştirir. | X | |||||
8 | Öğrenci kazanımlarını, farklı yöntemler kullanarak çok yönlü değerlendirir. | ||||||
9 | Öğrencilerin gelişim düzeylerine bağlı olarak fen ve teknolojiye ilişkin öğrenme özellikleri ve güçlükleri hakkında bilgi sahibi olur. | ||||||
10 | Öğrencilerin gelişim özellikleri doğrultusunda farklı öğretim yöntemlerini seçer ve uygular | ||||||
11 | Fen eğitimi ile ilgili alanlarda ve problem durumlarında fikir üretir, projeler yapar, çözüm yolları geliştirir ve bunları nitel, nicel verilerle destekler. | X | |||||
12 | Sözlü ve yazılı iletişim kurar; en az bir yabancı dili kullanarak bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır, bu alandaki gelişimleri takip eder; meslektaşları ile iletişim becerilerini geliştirir. | X | |||||
13 | Mesleki sorumluluk ve etik bilinci geliştir.ir | X | |||||
14 | Türk Milli Eğitim sistemini, öğretmenlik mesleğini ve eğitim bilimleri alanını tüm yönleriyle tanır. | X | |||||
15 | Öğretmenin rehberlik görevlerini bilir ve öğrenci tanıma yollarını kavrar. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Beslenme ve Temel Beslenme İlkelerini tanımlar ve önemini açıklar. | |||||||||||||||
2 | Yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan besin öğelerini sınıflandırır. | |||||||||||||||
3 | Vücut çalışmasındaki etkinlikleri özetler. | |||||||||||||||
4 | Besinler ve Besin gruplarını gösterir. | |||||||||||||||
5 | Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Mineraller, Vitaminler, ve Suyun organizmadaki görevlerini ayırt eder. | |||||||||||||||
6 | Sağlıklı beslenmenin önemini açıklar. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 10 |
Toplam | 10 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Final | 1 | 13 | 13 |
Toplam İş Yükü | 121 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |