Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlıklı Beslenme SAU 005 0 1 + 0 2 2
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin
grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri konularında
bilgilendirmek, sağlıklı ve dengeli menü planlama konusunda beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı, besin öğeleri, özellikleri ve fonksiyonları, beslenme ve sağlık ilişkisi, yeterli ve dengeli nenü planlama.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilecektir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Anlatım,
3 Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilecekler Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı
2 Besin ögeleri: proteinler
3 Besin ögeleri: karbonhidratlar
4 Besin ögeleri: yağlar
5 Besin ögeleri: vitaminler
6 Besin ögeleri: mineraller
7 Besin ögeleri: su
8 Mikrobesin öğeleri
9 Enerji dengesi: şişmanlık-zayıflık
10 Besinler ve besin grupları
11 Gıda katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri
12 Beslenme ve çeşitli hastalıklar
13 Sağlıklı, yeterli ve dengeli menü planlama:tanımı, ilkeleri
14 Genel değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu Yrd. Doç. Dr. Omca Demirkol, Sağlıklı Beslenme Ders Notları.
Ders Kaynakları 1.Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatiboğlu Yayıncılık, 9. baskı
2. Sağlıkta ve hastalıkta beslenme, Zeynep Oşar, Tülay Erkan (ed) 2004, İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Yay. Sempozyum dizisi No:41. 256 sayfa.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilecektir
2 Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar
3 Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilecekler
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 5 3 15
Ara Sınav 1 3 3
Ödev 1 3 3
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 58
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 2,32
Dersin AKTS Kredisi 2