Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sağlıklı Beslenme | SAU 005 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri konularında bilgilendirmek, sağlıklı ve dengeli menü planlama konusunda beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı, besin öğeleri, özellikleri ve fonksiyonları, beslenme ve sağlık ilişkisi, yeterli ve dengeli nenü planlama. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilecektir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Anlatım, | |
3 | Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilecekler | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin tanımı | |
2 | Besin ögeleri: proteinler | |
3 | Besin ögeleri: karbonhidratlar | |
4 | Besin ögeleri: yağlar | |
5 | Besin ögeleri: vitaminler | |
6 | Besin ögeleri: mineraller | |
7 | Besin ögeleri: su | |
8 | Mikrobesin öğeleri | |
9 | Enerji dengesi: şişmanlık-zayıflık | |
10 | Besinler ve besin grupları | |
11 | Gıda katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri | |
12 | Beslenme ve çeşitli hastalıklar | |
13 | Sağlıklı, yeterli ve dengeli menü planlama:tanımı, ilkeleri | |
14 | Genel değerlendirme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yrd. Doç. Dr. Omca Demirkol, Sağlıklı Beslenme Ders Notları. |
Ders Kaynakları | 1.Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatiboğlu Yayıncılık, 9. baskı 2. Sağlıkta ve hastalıkta beslenme, Zeynep Oşar, Tülay Erkan (ed) 2004, İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Yay. Sempozyum dizisi No:41. 256 sayfa. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilecektir |
2 | Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar |
3 | Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilecekler |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Ödev | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 5 | 5 |
Toplam İş Yükü | 58 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |