Amaçlar

Sosyal Hizmet Bölümünün öğretim amaçları liste halinde:

Öğretim Amacı 1: Hem sosyal hizmet mesleği hem de akademik açıdan etik bilinci ve insani/sosyal değerleri benimsetmek.

Öğretim Amacı 2: Mesleki olarak ve akademik açıdan temel sosyal hizmet bilgi/beceri altyapısını kazandırmak.

Öğretim Amacı 3: Öğrencileri ulusal-uluslararası düzeyde sosyal hizmet bilgisine ve bilincine sahip kılmak.

Öğretim Amacı 4: Sosyal hizmet disipliniyle ilgili sorun çözme yöntemlerini öğretmek ve bunun için araştırma, geliştirme ve uygulamanın önemini kavramasını sağlamak.

Hedefler

Program öğretim amaçları ve program çıktılarıyla uyumlu olacak şekilde aşağıdaki hedefler tanımlanmıştır;

Sosyal hizmet alanında yetişen bireylerin, mesleki ve bilimsel bilgi ile pratikleri etkin bir şekilde kullanabilme becerisi, eğitim süreçlerinin temel taşlarındandır. Bu beceri, sosyal hizmet alanında tasarım, gözlem, veri toplama, analiz ve yorumlama yeteneklerini geliştirmeyi içerirken, aynı zamanda modern bilişim teknolojilerini etkili biçimde seçme, geliştirme ve kullanma becerisini de kapsamaktadır. Sosyal hizmet uygulamalarında gerekli olan bu teknik ve teorik bilgi, bireylerin insan ilişkileri ve iletişim yeteneklerini geliştirerek, ekip çalışmasına yatkınlık kazandırır. Ayrıca, Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim becerisinin yanı sıra, en az bir yabancı dil bilgisi, küresel bir bakış açısı kazandırarak, uluslararası standartlarda hizmet sunabilme yeteneği sağlar. Bu beceriler, yaşam boyu öğrenme bilincini aşılayarak, bireylerin sürekli gelişen bilim ve teknolojik yenilikleri takip etmelerini sağlar.

Sosyal hizmet mesleği, aynı zamanda etik ve sorumluluk bilincinin yüksek olduğu bir alandır. Sosyal hizmet uygulamaları, evrensel insan hakları ve toplumsal etkiler konusunda farkındalık oluştururken, sosyal hizmet alanındaki sorunları tespit etme, anlama, kuramsallaştırma ve çözme becerisini geliştirmektedir. Bu beceri, doğru müdahale yöntemlerinin seçilmesini ve uygulanmasını gerektirir. Sosyal hizmet uzmanları, bireysel ve toplumsal düzeyde etkili çözümler üretebilme yeteneklerini mesleki etik çerçevesinde gerçekleştirir. Bu yönüyle sosyal hizmet, sadece bireylere değil, toplumlara da katkı sağlayan bir meslek olarak ön plana çıkar.