Önceki Öğrenimi Tanıma

Genel Hükümler 

(1) Bir öğrenci bir sınav döneminde en fazla 15 AKTS krediyi aşmayacak kadar ders için sınava başvurabilir.

(2) Bitirme çalışması, tasarım, laboratuvar, atölye ve yönlendirilmiş çalışma gibi uygulamalı dersler için Önceki Öğrenmelerin Tanınması başvurusu kabul edilmez.

(3) Eğitim süresi boyunca en fazla 5 ders için sınavlara başvuru hakkı tanınır. Bu haklar aynı derse tekrarlı olarak veya farklı dersler için kullanılabilir. Sınav sonucuna bakılmaksızın öğrenci başvuru hakkını kullanmış olur.

(4) Öğrenci, bir sınav dönemini takip eden yılın ders planında var olan (GÜZ ve BAHAR dönemleri) ve geçmiş dönemlerdeki dersler için sınava başvurulabilir.

(5) Başvurulan dönemden bir önceki yaz okulunda alınmış dersler için başvuru yapılamaz.

(6) Senato uygun görmesi halinde kredi sınırının dışında kalmak üzere Yabancı Dil, Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı vb dersler için topluca ilave yeterlilik sınavları açabilir.

(7) Alınan hizmet içi eğitimlerin her 40 saati 1 AKTS; pratik çalışmalar (staj, işyeri eğitimi gibi) ile kazanılan yetkinliklerin ise her 50 saati 1 AKTS kredisi olarak sayılır.

(8) Yapılan tanınma sonuçlarına itiraz süresi, ilanı müteakip beş iş günüdür.

Başvuru ve Değerlendirme

(1) Önceki öğrenmelerin tanınması için yapılacak tüm başvuru ve işlemler, akademik takvimde ilan edilen zaman aralığında ve öğretim yılı başlamadan önce yılda bir kez yapılır.

(2) Başvurular Fakülte ve Yüksekokullarda ilgili Bölüm Başkanlıklarına yapılır, Bölüm tarafından değerlendirilir ve onaylanan başvurular web üzerinden ilan edilir.

(3) Önceden kazanılmış yeterliliklerin tanınması kapsamında hangi derslerden yeterlilik sınavının açılacağı Bölüm Kurulları tarafından karara bağlanır.

(4) Başvuru ile birlikte verilecek ekler:

     a) Dersler için; yetkili eğitim kurumlarından veya kamu kurumlarından alınmış konu ile alakalı Eğitim Sertifikası veya eğitim alındığına dair Referans Mektubu, (Açıklama: Kurumsal yapıdaki iş yerlerinde elde edilen pratik kazanımlar ile iş yerlerinde hizmet içi eğitimler suretiyle elde edilmiş kazanımlar için hazırlanmış sertifikalar veya referans mektupları; bilgi, beceri ve yetkinlikler, yaptığı faaliyetler, çalışma/eğitim sürelerini gösterir nitelikte olmalıdır. Bu belgeler işyerinin en üst yetkilisi tarafından onaylanmış olmalıdır. Öğretim elemanlarından alınmış referans mektupları kabul edilmez.)

    b) Staj, işyeri eğitimi ve işyeri uygulaması için; işyerinde yapılan çalışma sırasında hazırlanmış portfolyo veya bölüm tarafından belirlenmiş formatta hazırlanmış staj defteri. Öğrenci, kazanımlar süresince ilgili iş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlı olarak bulunduğunu belgelemeli ve başvurusunda kazanmış olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri elde ettiği faaliyetleri, çalışma-eğitim süreleri işyerinin en üst yetkilisi tarafından onaylanmış belgeler ile sunmalıdır. (Açıklama: “İşyeri Eğitimi” ve “İşyeri Uygulaması” dersleri birlikte değerlendirmeye alındığında 15 AKTS sınırını aşan başvuru kabul edilir. Bu dersler için tanıma başvurusu yapan öğrencinin diğer dersler için başvurusu kabul edilmez.)

(5) Muafiyet sınavları yazılı olarak veya elektronik ortamda yapılabileceği gibi, dersin özelliğine göre başka ölçme yöntemleri kullanılarak da yürütülebilir. Sınavın uygulanma şekline ders koordinatörü karar verir.

(6) a) Muafiyet sınavında başarılı olmak için, ön lisans ve lisans düzeyindeki derslerde %65 mutlak başarı şartı aranır.

     b) Başarılı olunan dersler için MU notu verilir.

     c) MU notlu dersler krediden sayılır fakat ağırlıklı ortalamaya katılmaz.

     d) Alınan son not geçerli olur.

     e) Sınavlarda başarısız olan öğrenci için transkripte herhangi bir başarı notu işlenmez.