| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Türk Mutfak Tarihi | SAU 062 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli |
| Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ARİF BİLGİN |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Göçer hayat yaşayan Orta Asya Türk topluluklarından günümüze Türk mutfağının gelişimini süreklilik ve değişim bağlamında ele almak |
| Dersin İçeriği | Göçer Orta Asya Türk topluluklarından günümüze kadar Türk mutfak kültüründe görülen süreklilik ve yaşanan değişmeler, örgütlenme, gıda maddeleri ve pişirme teknikleri bağlamında ele alınacaktır. |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
| 2 | Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder | ||
| 3 | Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir | ||
| 4 | Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır | ||
| 5 | Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar | ||
| 6 | Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Giriş: Dünya mutfak kültürleri ve Türk mutfağının geçmişini araştırmak üzerine | David Inglis vd. (Editörler), Food: Critical Concepts in the Social Sciences, I-V, New York 2008. |
| 2 | İç Asya´daki göçer Türk mutfağı | Andrew Dalby, Food in the Ancient World from A to Z, Routledge, Londra 2003; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Animals in Their Migration from Asia to Europe, Swan Sonnenschein & Co., Londra 1891; Victor Hehn, Cultivated Plants and Domestic Ani |
| 3 | Yerleşik hayata geçiş, İslamlaşma ve Değişim | |
| 4 | Göçler ve İran-Arap kültür havzalarıyla etkileşim | |
| 5 | Selçuklularda beslenme alışkanlıkları | |
| 6 | Memluklularda beslenme alışkanlıkları | |
| 7 | Türkiye Selçuklularında ve 14. yüzyıl Anadolu´sunda yeme içme kültürü | |
| 8 | 15. Yüzyılda Osmanlı Mutfağı | Hüseyin Salman, "XIII – XV Asırlar Arasında Orta Asya´da Yetişen Meyveler ve Ekonomik Değerleri", Meyve Kitabı, İstanbul 2006; Edward H. Schafer, The Golden Peaches of Samarkand, A Study of T´ang Exotics, Berkley, Los Angeles, London 1985; |
| 9 | ARA SINAV | |
| 10 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl I | |
| 11 | Osmanlı Mutfağının Zirvesi: 16. Yüzyıl II | |
| 12 | Coğrafi Keşiflerle değişen Türk mutfağı | |
| 13 | Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl I | |
| 14 | Osmanlı mutfağında değişim: 19. Yüzyıl II |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | |
| Ders Kaynakları | Arif Bilgin-Özge Samancı (editörler), Türk Mutfağı, Ankara 2008. Türk mutfağı sempozyumu bildirileri: 31 Ekim - 1 Kasım 1981, Ankara 1982. Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı, İstanbul 2004. Marianna Yerasimos, Evliya Çelebi Seyahatnamesi´nde Yemek Kültürü, İstanbul 2011. |
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
|---|---|
| 1 | Türk mutfak kültürünün coğrafya ve yaşam biçimiyle ilişkisini kavrar |
| 2 | Yerleşik hayata geçişin mutfak kültürünün gelişme ve zenginleşmesine katkısını analiz eder |
| 3 | Batı´ya yönelik Türk göçlerinin mutfak kültüründe yol açtığı köklü değişimi değerlendirir |
| 4 | Coğrafi keşiflerin uzun dönemde genelde dünya mutfakları özelde Türk mutfağında ne tür etkilere sahip olduğunu tartışır |
| 5 | Osmanlı mutfağının Doğunun ve Batının birikimini kullanan kompoze bir mutfak olduğunu kavrar |
| 6 | Osmanlı mutfağında zamanla değişen gıda maddesi kombinasyonunu ve pişirme tekniklerini değerlendirir |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 60 |
| 1. Kısa Sınav | 10 |
| 1. Ödev | 20 |
| 2. Kısa Sınav | 10 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
| 1. Final | 40 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
| Toplam İş Yükü | 48 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 1,92 | ||
| dersAKTSKredisi | 2 | ||