| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Diyet ve Sağlık | SAU 086 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli |
| Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. CANSU AKBULUT |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Sağlıklı beslenme bilincinin geliştirilmesini sağlamak |
| Dersin İçeriği | Beslenme alışkanlıkları, makromoleküllerin ve minerallerin beslenmedeki ve enerji metabolizmasındaki rolleri, gıda katkı maddeleri, obezite ile mücadele |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Sağlıklı beslenmeyi öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
| 2 | Makromolekülleri, mineralleri ve elektrolitleri kavrar. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
| 3 | Suyun organizma için önemini anlar. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
| 4 | Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
| 5 | Obezite ve obezite ile mücadele hakkında fikir sahibi olur. | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Alışkanlıklarını Etkileyen Etmenler | |
| 2 | Karbonhidratlar | |
| 3 | Lipidler | |
| 4 | Proteinler | |
| 5 | Enerji Dengesi | |
| 6 | Su ve Elektrolitler | |
| 7 | Mineraller | |
| 8 | Vitaminler | |
| 9 | Ara sınav | |
| 10 | Günümüzde Yaygın Olan Kötü Beslenme Alışkanlıkları | |
| 11 | Gıda Katkı Maddeleri | |
| 12 | Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz | |
| 13 | Obezite ile Mücadele | |
| 14 | Bağımlılık ile Mücadele |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu |
|
| Ders Kaynakları | Beslenme ve Sağlık, Prof. Dr. Saime Küçükkömürler, PEGEM Akademi Yayıncılık |
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
|---|---|
| 1 | Sağlıklı beslenmeyi öğrenir |
| 2 | Makromolekülleri, mineralleri ve elektrolitleri kavrar. |
| 3 | Suyun organizma için önemini anlar. |
| 4 | Gıda katkı maddelerini ve kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenir. |
| 5 | Obezite ve obezite ile mücadele hakkında fikir sahibi olur. |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 55 |
| 1. Kısa Sınav | 15 |
| 2. Kısa Sınav | 15 |
| 3. Kısa Sınav | 15 |
| Toplam | 100 |
| 1. Final | 50 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
| Final | 1 | 30 | 30 |
| Toplam İş Yükü | 59 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,36 | ||
| dersAKTSKredisi | 2 | ||