| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Sahih-İ Müslim Okumaları | ILA 436 | 8 | 2 + 0 | 2 | 5 |
| Ön Koşul Dersleri | Yok |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli |
| Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ERDİNÇ AHATLI |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | Prof. Dr. Abdullah AYDINLI, Prof. Dr. Erdinç AHATLI, Doç. Dr. Hayati YILMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Şule Yüksel UYSAL |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Temel hadis kaynaklarından olan Sahih-i Müslimi tanıtıp, örnek bir bölüm olarak Eşribe (içecekler) bölümündeki hadisler çerçevesinde yeme-içme ahkam ve adabı konularında öğrenciyi bilgilendirmek. |
| Dersin İçeriği | Bu derste, hadisler ışığında yeme içme konularında Hz. Peygamberin sünnetinde yer alan emir ve tavsiyeleri öğretmek amacıyla Müslimin Sahih adlı eserinin Eşribe (içecekler) bölümü okutulmaktadır. |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Müslim ve el-Camius-Sahih adlı eserini tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 2 | Hz. Peygamberin yeme-içme ile ilgili emir ve tavsiyelerini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 3 | Hz. Peygamberin yeme-içme adabı konusundaki tavsiyelerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 4 | Temel hadis kaynaklarından hadis metinlerini analiz eder. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 5 | Hz. Peygamberin hadislerini doğru anlayıp yorumlar. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 6 | Hadis sened ve metinlerini usulüne uygun okuyup anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Müslim ve el-Camius-Sahih Adlı Eseri | |
| 2 | İçkinin (hamr) haramlığı | |
| 3 | İçkinin yapıldığı kaplar | |
| 4 | Sarhoşluk veren her şeyin haramlığı | |
| 5 | İçilmesi mübah içecekler | |
| 6 | Kapların Örtülmesi | |
| 7 | Yeme-içme adabı | |
| 8 | Yeme-içme adabı | |
| 9 | Sofra adabı | |
| 10 | Davet adabı | |
| 11 | Yenilmesi mübah yiyecekler | |
| 12 | Faziletli yiyecekler | |
| 13 | Misafire ikram | |
| 14 | Müminin yemek tarzı |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | Müslim, el-Camius-Sahih, İstanbul 1981. |
| Ders Kaynakları | [1] Müslim, Sahih-i Müslim Tercüme ve Şerhi, trc. Ahmed Davudoğlu, İstanbul 1973-1974 (Sönmez Neşriyat). |
| Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | İlahiyat alanında temel kavramları kavrar, kavramlar arası ilişkilere hâkimdir. | X | |||||
| 2 | Bir yabancı dili kullanarak İlahiyat alanında kuramsal ve uygulamalı bilgileri izler ve ilgili alandaki uzman ve uzman olmayan kişi ve kuruluşlarla bu bilgileri paylaşır. (Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde). | X | |||||
| 3 | Edindiği ilahiyat bilgisinin gerekleri doğrultusunda tutum ve davranışlarıyla topluma örnek olacak davranışlar sergiler. Sosyal ve kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar. | X | |||||
| 4 | Klasik ve güncel dini meseleleri saptama, tanımlama, eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisine sahiptir; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçer ve uygular. | X | |||||
| 5 | İlahiyat alanındaki bilgi ve beceriler ile alandaki sorunlara yönelik bilimsel yöntemlerle ortaya konulmuş çözüm önerilerini ilgili kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçları vasıtasıyla paylaşır. | X | |||||
| 6 | Dini anlayış ve uygulamaların evrensel ve toplumsal boyuttaki (güvenlik, sağlık, iktisat, çevre, vb.) etkileri ve hukuksal sonuçları hakkında farkındalık sahibidir. | X | |||||
| 7 | Sorumluluğu altındakilerin öğrenme gereksinimlerini belirler, öğrenme süreçlerini yönetir ve kişisel, mesleki alandaki gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar. | ||||||
| 8 | İlahiyat alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitaplarına, uygulama araç-gereçlerine ve bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerine dair sahip olduğu kuramsal ve uygulamalı bilgileri eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanır. | X | |||||
| 9 | Değişen hayata ve yeniliğe karşı açık tutuma sahiptir; toplumsal, ekonomik, yasal ve siyasal gelişmelerden haberdardır. | X | |||||
| 10 | Toplumsal alanda karşılaşılan karmaşık dini meseleleri çözmek için bireysel inisiyatif alarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
| 11 | İlahiyat alt dalları ve diğer bilim alanları ile ilişki kurarak disiplinler arası araştırma -inceleme, yorum ve analiz yapar. | X | |||||
| 12 | Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır; yaşam boyu öğrenmeye ve sorgulamaya ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
| 13 | İlahiyat alanındaki bilgilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması, sonuçların duyurulması ve kullanılması aşamalarında toplumsal, kültürel, bilimsel ve ahlakî değerleri gözetir. | X | |||||
| 14 | İlahiyat alanı için uygun araçları seçer, kullanır, geliştirir ve alanın gerektirdiği bilgi ve bilişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | X | |||||
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Müslim ve el-Camius-Sahih adlı eserini tanır. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| 2 | Hz. Peygamberin yeme-içme ile ilgili emir ve tavsiyelerini kavrar. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| 3 | Hz. Peygamberin yeme-içme adabı konusundaki tavsiyelerini bilir. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| 4 | Temel hadis kaynaklarından hadis metinlerini analiz eder. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| 5 | Hz. Peygamberin hadislerini doğru anlayıp yorumlar. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| 6 | Hadis sened ve metinlerini usulüne uygun okuyup anlatır. | 2 | 5 | 4 | 2 | 1 | 2 | 0 | 1 | 2 | 1 | 2 | 0 | 3 | 2 |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 100 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 30 |
| 1. Final | 70 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
| Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
| Ödev | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 15 | 15 |
| Toplam İş Yükü | 125 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5 | ||
| dersAKTSKredisi | 5 | ||