| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| İşletme Bilimine Giriş | ISL 101 | 1 | 4 + 0 | 4 | 6 |
| Ön Koşul Dersleri | Yok |
| Önerilen Seçmeli Dersler | Yok |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. CEMAL SEZER |
| Dersi Verenler | Prof.Dr. CEMAL SEZER, |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | İşletmeciliğe ilişkin temel kavramları açıklamak. İşletmenin kuruluş yerinin seçimi ve kurulması konusunda öğrencileri bilgilendirmek. İşletmenin bütün fonksiyonlarını ayrıntılı birşekilde açıklayarak öğrencilerin işletmelere bütüncül bir perspektiften bakabilecek bir mantık kazandırmak. |
| Dersin İçeriği | İşletmecilik ile ilgili temel bilgiler; işletmelerin kuruluşu; yönetim ve işlevleri; pazarlama yönetimi; üretim yönetimi; insan kaynakları yönetimi; muhasebe ve finansman yönetimi; işletmelerin hukuki yapıları; |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | İşletmeciliğin temel kavramlarını tanımlayabilir, işletmeyi sistem olarak tanımlayabilir ve açıklayabilir | Anlatım, Soru-Cevap, | Çoktan Seçmeli Testler, |
| 2 | İşletme türlerini, işletme yapı, fonksiyon ve kuruluş aşamalarını anlatabilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama, | |
| 3 | İşletme yönetimi fonksiyonlarını tanımlayabilir ve açıklayabilir | Anlatım, Soru-Cevap, | Kısa Cevaplı Testler, |
| 4 | İşletme fonksiyonlarını yönetim fonksiyonları ile ilişkilendirebilir |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | İşletmeciliğin Temel kavramları | Önerilen kaynaklar |
| 2 | İşletme Kaynak, Amaç ve Sorumlulukları | Önerilen kaynaklar |
| 3 | İşletme Sistemi ve Çevresi | Önerilen kaynaklar |
| 4 | İşletme Türleri ve İşletme Birleşmeleri | Önerilen kaynaklar |
| 5 | İşletmelerin Hukuki Yapıları | Önerilen kaynaklar |
| 6 | İşletmelerde Büyüklük ve Kapasite | Önerilen kaynaklar |
| 7 | İşletmenin Kuruluşu | Önerilen kaynaklar |
| 8 | İşletmelerde Genel Yönetim ve Yönetim Fonksiyonları | Önerilen kaynaklar |
| 9 | ARA SINAV | |
| 10 | İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 11 | İşletmelerde Üretim Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 12 | İşletmelerde İnsan Kaynakları Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 13 | İşletmelerde Finans Fonksiyonu | Önerilen kaynaklar |
| 14 | İşletmelerde AR-GE, Muhasebe ve Halkla İlişkiler | Önerilen kaynaklar |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | Tutar, H. (2015) İşletme Yönetimi, 3. Baskı, Seçkin Kitabevi, Ankara.
|
| Ders Kaynakları | Mucuk, İ. (2013), Modern İşletmecilik, Türkmen kitabevi, İstanbul. Mirze, S. K. (2010) İşletme, Literatür Yayıncılık, İstanbul. Tuncer, D., Ayhan, D. Y. ve Varoğlu, D. (2009). Genel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Kitabevi. Örücüc, E. (2013) Modern İşletmecilik, Dora, Bursa Capital ve Power dergileri, İşletmenin fonksiyonlarıyla ilgili örnek olaylar. |
| Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Disiplinindeki temel kavramları ve kuramları bilir. | X | |||||
| 2 | Disiplinindeki sorunları analiz edip bu sorunlara çözüm önerileri sunacak analitik düşünme becerilerine sahiptir. | X | |||||
| 3 | Girişimci kişilik özelliklerini tanır ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirme fırsatlarını izler. | X | |||||
| 4 | Girişimci ve iç girişimci davranışları tanır, bu davranışları iş fırsatlarını değerlendirmede ve görev yaptığı kurumlarda yeniliği teşvik etmede sergileyebilir. | X | |||||
| 5 | Bilgi teknolojisinin kavramsal bilgisine ve pratik uygulamalarına hâkimdir. | X | |||||
| 6 | Alanına yönelik bilgi teknolojilerini kullanabilir. | X | |||||
| 7 | Meslek yaşamında insanların ve ekonomilerin gelişimini ve çevrenin iyileştirilmesini sağlayan faaliyetleri tasarlayabilir. | X | |||||
| 8 | İş yaşamında etik sorunların ve bu sorunların toplumsal ve kurumsal etkilerinin farkında olur. | X | |||||
| 9 | Sorun çözme süreçlerinde etik sorumluluklarını bilir ve bu süreçlerde etik ilkelere riayet eder. | X | |||||
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | İşletmeciliğin temel kavramlarını tanımlayabilir, işletmeyi sistem olarak tanımlayabilir ve açıklayabilir | 5 | 3 | 4 | 4 | 0 | 0 | 1 | 3 | 3 |
| 2 | İşletme türlerini, işletme yapı, fonksiyon ve kuruluş aşamalarını anlatabilir | |||||||||
| 3 | İşletme yönetimi fonksiyonlarını tanımlayabilir ve açıklayabilir | |||||||||
| 4 | İşletme fonksiyonlarını yönetim fonksiyonları ile ilişkilendirebilir |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 85 |
| 1. Kısa Sınav | 15 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
| 1. Final | 50 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
| Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
| Ödev | 6 | 6 | 36 |
| Final | 1 | 15 | 15 |
| Toplam İş Yükü | 162 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,48 | ||
| dersAKTSKredisi | 6 | ||