| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler | GDM 308 | 6 | 3 + 1 | 4 | 4 |
| Ön Koşul Dersleri | Isı ve Kütle Aktarımı |
| Önerilen Seçmeli Dersler | |
| Dersin Dili | Türkçe |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Zorunlu |
| Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
| Dersi Verenler | |
| Dersin Yardımcıları | |
| Dersin Kategorisi | Diğer |
| Dersin Amacı | Gıda mühendisliğinde gerekli olan çeşitli gıda işleme yöntemlerinin prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını öğretmektir |
| Dersin İçeriği | Gıda işleme sistemlerinin temel prensipleri ile gıda işleme sistemlerinde kullanılan kurutma, evaporasyon, soğutma, dondurma, ısıl işlemler, fitrasyon ve difüzyon işlemlerinin temel prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını içerir. |
| # | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel bilgileri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
| 2 | Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
| 3 | Gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları kavrar | Soru-Cevap, Gezi / Gözlem, Anlatım, | |
| 4 | Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini kavrar | Soru-Cevap, Gezi / Gözlem, Anlatım, | |
| 5 | Gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
| 6 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini formüle etme ve çözme yöntemlerini kavrar | Soru-Cevap, Gezi / Gözlem, Anlatım, |
| Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Temel bilgiler, boyutlar ve birimler, psikrometriye giriş | |
| 2 | Psikrometri: Su buharı ve hava karışımlarının özellikleri, | |
| 3 | Psikrometrik diyagram- soru çözümleri | |
| 4 | Kurutma: Kuruma hızı ve süresi hesaplamaları | |
| 5 | Gıda kurutma sistemleri, Osmotik kurutma, soru çözümleri | |
| 6 | Evaporasyon | |
| 7 | Uygulama (Problem çözümü) | |
| 8 | Isıl işlemler: pastörizasyon ve sterilizasyon | |
| 9 | Isıl işlemler: pastörizasyon ve sterilizasyon | |
| 10 | Uygulama (Problem çözümü) | |
| 11 | Donma hızı ve süresi hesaplamaları ve gıda dondurma sistemleri | |
| 12 | Uygulama (Problem çözümü) | |
| 13 | Moleküler difüzyon | |
| 14 | Uygulama (Problem çözümü) |
| Kaynaklar | |
|---|---|
| Ders Notu | 1. Ders sunumları 2. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, 3.baskı, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları, 2013. |
| Ders Kaynakları | 3. Introduction of Food Engineering, R.P.Sing and D.R.Heldman, 2001, Academic Press, UK |
| Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
| 1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
| 2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
| 2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
| 3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
| 4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
| 5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
| 5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
| 6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
| 6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
| 6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
| 7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
| 7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
| 7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
| 7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
| 8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
| 9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
| 9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
| 10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
| 10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
| 10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
| 11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
| 11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | ||||||
| # | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel bilgileri kavrar | |||||||||||||||||||||||
| 2 | Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini kavrar | |||||||||||||||||||||||
| 3 | Gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları kavrar | |||||||||||||||||||||||
| 4 | Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini kavrar | |||||||||||||||||||||||
| 5 | Gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar | |||||||||||||||||||||||
| 6 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini formüle etme ve çözme yöntemlerini kavrar |
| Değerlendirme Sistemi | |
|---|---|
| Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
| 1. Ara Sınav | 70 |
| 1. Kısa Sınav | 30 |
| Toplam | 100 |
| 1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
| 1. Final | 50 |
| Toplam | 100 |
| AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|
| Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
| Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 6 |
| Final | 1 | 10 | 10 |
| Ödev | 1 | 6 | 6 |
| Toplam İş Yükü | 102 | ||
| Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,08 | ||
| dersAKTSKredisi | 4 | ||