Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Nutrigenomik | SAU 090 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. HÜSEYİN AKSOY |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Besin ve besin öğeleri, bunların metabolitleri ve genomumuz arasındaki iletişimi öğrenmek |
Dersin İçeriği | Besin öğelerinin genetik sistemimiz ve sağlıkla ilişkisi hakkında konuları kapsamaktadır |
Kalkınma Amaçları |
---|
![]() ![]() |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Genetik sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olur | ||
2 | Beslenme ve yaygın hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur | ||
3 | Besin algılama mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur | ||
4 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu hakkında bilgi sahibi olur | ||
5 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Genetik ve ilişkili kavramlar | |
2 | Beslenme ve yaygın hastalılar | |
3 | İnsan genomik varyasyonu | |
4 | Duyusal beslenme | |
5 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu | |
6 | Beslenme epigenetiği | |
7 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma | |
8 | Kronik inflamasyon ve metabolik stres | |
9 | Arasınav | |
10 | Obezite | |
11 | Glikoz homeostazı ve insülün direnci | |
12 | Diyabet | |
13 | Hipertansiyon ve ateroskleroz | |
14 | Metabolik sendrom |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | 1 Carsten Carlberg, Stine Marie Ulven, Ferdinand Molnar, (Çeviri editörleri: Serkan Yılmaz ve Aslı Uçar) Nutrigenomik, Pelikan Yayınevi, 2019. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Genetik sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olur |
2 | Beslenme ve yaygın hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur |
3 | Besin algılama mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olur |
4 | İnsan genomunun diyet değişikliklerine adaptasyonu hakkında bilgi sahibi olur |
5 | Besinsel sinyalizasyon ve yaşlanma ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Final | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
Toplam | 140 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 1 | 16 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 51 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |