Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Seminer IKY 590 1 3 + 0 3 7
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ŞULE AYDIN TURAN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi ŞULE AYDIN TURAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Öğrencilerin bilimsel araştırma tasarlama ve yürütme becerilerinin oluşturulması için gerekli kavramsal ve uygulamaya dönük yetkinliklerin oluşumuna katkı yapmak.

Dersin İçeriği

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Sosyal bilim araştırmasının tanıtımı

Bilimsel raporların diğer raporlardan farkları

Literatür araştırması

Araştırma önerisinin hazırlanması

Veri edinme yöntemlerinin incelenmesi

Kaynak gösterim yöntemleri

 

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sosyal bilimsel araştırmanın bağlamını anlayabilme
2 Sosyal bilim araştırmalarındaki olası sorun/tuzak alanlarının farkına varma
3 Araştırma raporunun diğer rapor türlerinden farklarının ayırdına varabilme
4 Araştırma için ön çalışma ve literatür araştırma yaparak kaynakları düzenleyebilme
5 Sorunsal belirleyebilme ve araştırma sorusu sorabilme
6 Varsayım, önerme ve hipotez geliştirebilme
7 Araştırma sorularına uygun veri edinme yöntemlerini belirleyebilme
8 Temel veri edinme yöntemlerini kullanabilme
9 Kaynak gösterim kurallarına uygun olarak araştırma raporu yazabilme
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 - Dersin konusu, yaklaşımı, içeriği; "Sosyal Bilimlerde Yöntem " üzerine genel bir tartışma - Temel bilimsel ürünler ve tez yazım kılavuzu - Kullanacağımız temel araçlar 1- Sosyal bilim deyince aklımıza ne geliyor, not alalım. 2- Sosyal bilimler hakkında kısa bir araştırma yapalım.
2 - Sosyal Bilimlerin Tarihsel Gelişimi ve Bugüne Yansıyan Sorunlar 1- Sosyal bilimlerin ve üniversitelerin tarihi ile ilgili neler biliyoruz? düşünelim, not alalım. 2- Konuyla ilgili kısa bir araştırma yapalım. 3- Bir araştırma konusu düşünelim ve literatür araştırmasına başlayalım
3 - Sosyal Bilimsel Araştırmayı Tanımak - Araştırma konuları ile ilgili, soruların yanıtlanması 1- Sosyal bilim araştırması ne işe yarar? düşünelim, not alalım. 2- Araştırma konusu ile ilgili literatür araştırmasına devam edelim.
4 - Sosyal Bilim Araştırmasında Olası Tuzakları Tanımak - Araştırma konuları ile ilgili, soruların yanıtlanması 1- Okuyalım: 3 ve 4 numaralı kaynaklar. 2- Araştırma konusu ile ilgili literatür araştırmasına devam edelim.
5 - Sosyal Bilimsel Araştırmanın Epistemolojik Araçları - Araştırma konuları ile ilgili, soruların yanıtlanması 1- "Kuram" kavramı hakkında neler biliyoruz düşünelim, not alalım. 2- Okuyalım: 1 numaralı kaynak, Bölüm1: Bilim ve Araştırma; Bölüm 3: Kuram ve Araştırma 3- Araştırma konusu ile ilgili literatür araştırmasına devam edelim.
6 - Sosyal Bilimsel Araştırmada Farklı Perspektifler ve Yönetim Bilimi Örneğinde Bugüne Bakış - Araştırma konuları ile ilgili, soruların yanıtlanması 1- Sosyal araştırmasında farklı yaklaşımlar olabilir mi? Düşünelim, not alalım. 2- Okuyalım: 1 numaralı kaynak, Bölüm 4: Metodolojinin Anlamları 3- Okuyalım: 5 numaralı kaynak, Bölüm 11: Bakış Açıları ve Meydan Okumalar 4- Araştırma konusu ile ilgili literatür araştırmasına devam edelim.
7 - Sosyal Bilimsel Araştırmada Literatür Taraması ve Etik - Araştırmada yararlanılan kaynakların gösterimi ve referans sistemleri 1- 1. Ödevi tanıyalım: Literatür araştırması yaptığımız konu ile ilgili bir araştırma sorusu belirleyerek en az 10 kaynağın kullanıldığı 500 kelimelik bir yazı yazalım 2- Okuyalım: 1 numaralı kaynak Bölüm 5: Literatür Değerlendirmesi ve Etik 3- Araştırma konusu ile ilgili literatür araştırmasına devam edelim.
8 - Sosyal Bilimsel Araştırmanın Tasarımı, Sorunsal Tanımlama ve Araştırma Sorusu Sorma 1- Okuyalım: 1 numaralı kaynak, Bölüm 2: Araştırmanın Boyutları 2- Okuyalım: 1. Numaralı kaynak, Bölüm 6: Nitel ve Nicel Araştırma Tasarımları 3- Araştırma konumuzu bir ana araştırma sorusuna odaklayalım.
9 - Sosyal Bilimsel Araştırmada Örneklem Oluşturma Yöntemleri 1- 1. Ödevin teslimi için son gün. 2- Okuyalım: 1 numaralı kaynak, Bölüm 8: Nitel ve Nicel Örnekleme 3- Araştırma soruları ve alt araştırma soruları/hipotezler üzerine konuşalım.
10 - Sosyal Bilimsel Araştırmada Veri Edinme Yöntemleri- İkincil Veriler; Dokümanların kullanımı ve Anket Tekniği 1- 2. Ödevi tanıyalım: Araştırma konumuz hakkında hakkında bir doküman araştırması yapalım. Beş farklı doküman türü bulalım. Referans listesi hazırlayalım. Gerekçeleri açıklayalım. 2- Araştırma soruları ve alt araştırma soruları/ hipotezler, örnekleme yöntemleri üzerine konuşalım.
11 - Sosyal Bilimsel Araştırmada Veri Edinme Yöntemleri- Görüşme Tekniği ve Gözlem 1- 2. Ödevin teslimi için son gün 2- 3. Ödevi tanıyalım: Araştırma konumuz hakkında mülakat soruları hazırlayalım. 3- Araştırma soruları ve alt araştırma soruları/hipotezler, örnekleme yöntemleri ve veri edinme yöntemleri üzerine konuşalım.
12 - Araştırma etiğine genel bakış - Bir Araştırmanın Sunumu Nasıl Yapılır? Tez, Bildiri, Makale örnekleri ile uygun sunum yöntemlerinin incelenmesi. 1- 3. Ödevin teslimi için son gün 2- 4. Ödev sunumları hakkında soruları yanıtlayalım: Araştırma konusu, araştırma soruları, teorik çerçeve, bağlam, önem, boşluk, araştırmanın tasarımı (veri edinme yöntemleri, örneklem stratejisi) başlıklarını içeren araştırma önerisi
13 4. ödevlerin sunumu
14 4. ödevlerin sunumu
Kaynaklar
Ders Notu

Haftalık olarak öğrencilerle paylaşılacaktır.

Ders Kaynakları

Ana Kaynak

1-      Neuman, W. L. (2007). Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nicel ve Nitel Yaklaşımlar I-II, çev. S. Özge, İstanbul, Yayın Odası yay.

Yardımcı Kaynaklar

2-      Gulbenkian Komisyonu. (2013). Sosyal Bilimleri Açın, Sosyal Bilimlerin Yeniden Yapılanması Üzerine Rapor. Metis Yayınları. İstanbul.

3-      Coşkun, R.(2012). Bilimsel Göçebelik: Türkiye’de Toplumsal Bilimlerde Araştırmanın Doğası Üzerine. I Biznes İnzibatçılığı və Korporativ Sosial Məsuliyyət’ Beynəlxalq Elmi Konfransı 23‐25 Kasım, 2012, Bakü Azerbaycan.

4-      Özen, Ş. (2002). “Türkiye’deki Örgütler/Yönetim Araştirmalarinda Törensel Görgülcülük Sorunu”. Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 5-31.

5-      Duberley, J., Jhonson, P., Mc Auley, J (2019). Örgüt Kuramı: Meydan Okumalar ve Bakış Açıları. Çev. Ed. Man F., Aydın Turan, Ş. Nobel Akademik Yayıncılık. 

Ek Kaynaklar

Anderson, V. , Fonthia, R., Robson, F. (2020). Research Methods in Human Resource Management-Investigating a Business Issue.

Coşkun, R. (2015). “Nicel Araştırmalarda “Keyfilik Sorunu”: Evren-Örneklem Belirleme Süreçleri Üzerinden Bir Tartışma”, 7. Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresi. 25-30 Ağustos, 2015, Kaposvar-Macaristan

Coşkun, R. (2017) “Pozitivizmin Halleri: Sosyal Bilimlerde Pozitivist Ve Anti-Pozitivist Okumalardan Yöntembilimsel Çıkarımlar”, 8. Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresi. 6-11 Eylül, Köstence/Romanya

Coşun, R. (2014).Sosyal Bilimlerde Yöntem Sorunları: Bildiri Öz(Et)Leri Üzerinden Bir Tartışma. 12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 2-3 Eylül, Kazan-Tataristan.

Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma. Desen ve Uygulama İçin Bir Rehber.(Çev. Editörü: Selahattin Turan). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Saunders, M., Lewis, P., & Thornhill, A. (2016). Research methods for business students. Pearson education.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 İKY alanına ilişkin kuramsal bilgisini derinleştirir. X
2 :İlgili diğer disiplinlere ilişkin kuramsal bilgisini derinleştirir. X
3 :İKY alanına ilişkin akademik kaynakları çok yönlü ve eleştirel olarak ele alır. X
4 :İKY alanındaki uygulamaları eleştirel bakış açısıyla analiz eder.
5 Farklı kuramsal perspektifler ile İKY araştırmaları tasarlar ve uygular. X
6 Elde ettiği verileri farklı yaklaşımlar ile analiz eder, yorumlar ve raporlar. X
7 Türkiye'deki İKY uygulamalarını uluslararası perspektifle değerlendirir.
8 İK alanındaki farklı ülke uygulamalarını sınıflandırır ve analiz eder.
9 Bilişim alanındaki gelişmeleri takip eder ve İKY alanına uygular.
10 İK alanındaki yazılımları uygulamada kullanılır.
11 Disiplinindeki kavramlara, uygulamalara ve teorilere hâkim olur ve bunları iş yaşamındaki sorunların çözümünde ya da yürüttüğü bilimsel çalışmalarda kullanabilir.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
1 Sosyal bilimsel araştırmanın bağlamını anlayabilme 5 5
2 Sosyal bilim araştırmalarındaki olası sorun/tuzak alanlarının farkına varma 5
3 Araştırma raporunun diğer rapor türlerinden farklarının ayırdına varabilme 5
4 Araştırma için ön çalışma ve literatür araştırma yaparak kaynakları düzenleyebilme 5 5 5
5 Sorunsal belirleyebilme ve araştırma sorusu sorabilme 5
6 Varsayım, önerme ve hipotez geliştirebilme 5
7 Araştırma sorularına uygun veri edinme yöntemlerini belirleyebilme 5
8 Temel veri edinme yöntemlerini kullanabilme 5
9 Kaynak gösterim kurallarına uygun olarak araştırma raporu yazabilme 5
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
Toplam 0
Toplam 0
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödev 5 4 20
Final 1 14 14
Sözlü Sınav 13 1 13
Performans Görevi (Seminer) 1 7 7
Toplam İş Yükü 172
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,88
Dersin AKTS Kredisi 7