Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Akademik Yazı Hazırlama Teknikleri | GDM 650 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ZEHRA AYHAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı bilimsel araştırma makalesi/derleme makale hazırlama, bilimsel makale tarama, okuma ve anlama ve bilimsel sunu hazırlama konularında gerekli donanımı (bilgi, kavrama becerisi, analiz yeteneği, etik sorumluluk bilinci) kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | 1.Gıda mühendisliğinde kullanılan teknik terminoloji (Türkçe-İngilizce, İngilizce-Türkçe), 2. Bir bilimsel araştırma makalesinin/derleme makalenin her bir bölümünün akademik bir dille yazımı ve hazırlanması için gerekli kurallar, 3. Bilimsel yayınları tarama, okuma ve anlama, 4. Bilimsel bildiri (özet ve tam makale) hazırlama, 5. Sunu hazırlama (sözlü/poster) |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda mühendisliği terminolojisinde yazılmış bilimsel araştırma ve derleme makalesi okuma ve anlama becerisi geliştireceklerdir. | Anlatım, Deney ve Laboratuvar, | |
2 | Bilimsel araştırma makalesi yazma becerisi kazanacaklardır. | Anlatım, Deney ve Laboratuvar, | |
3 | İngilizce’den Türkçe’ye çeviri becerisi kazanacaklardır. | Anlatım, Deney ve Laboratuvar, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Technical terminology in food science & engineering | |
2 | Constructing a research paper-introduction | |
3 | Writing an introduction section for an assigned subject | |
4 | Constructing a research paper-materials and methods | |
5 | Writing materials and methods section for an assigned study | |
6 | Constructing a research paper- results and discussion | |
7 | Writing results and discussion section for a given data set | |
8 | Constructing a research paper-consclusion,acknowledgement and referencing | |
9 | Writing a conclusion section for a given data set and writing an acknowledgement section | |
10 | Constructing a research paper-title and abstract | |
11 | Writing a title and abstract for a given manuscript | |
12 | Presentation of full paper | |
13 | Preparation of scientific proceedings (abtract and full text) | |
14 | Preparation of scientific presentations (oral/poster) |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ders notları (power point slides) |
Ders Kaynakları | Academing writing for graduate students. J.M. Swales and C.B. Feak. 1994. The University of Michigan Press. Gıda mühendisliği teknik terminoloji rehberi, 2007. Gıda Mühendisleri Odası. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | |||||
7 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
8 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıda mühendisliği terminolojisinde yazılmış bilimsel araştırma ve derleme makalesi okuma ve anlama becerisi geliştireceklerdir. | ||||||||
2 | Bilimsel araştırma makalesi yazma becerisi kazanacaklardır. | ||||||||
3 | İngilizce’den Türkçe’ye çeviri becerisi kazanacaklardır. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 30 |
2. Ödev | 30 |
Toplam | 60 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Final | 1 | 20 | 20 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ödev | 3 | 5 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 146 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |