Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Antioksidan Aktivite Analiz Yöntemleri | GDM 604 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin gıda mühendisliği ve gıda bilimi alanında yapılan çalışmalarda sıkça baş vurulan antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri ile ilgili eksikliklerinin teorik bilgileri yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi. |
Dersin İçeriği | Hidrojen atomu transferi, elektron transferi ve radikal temizleme temellerine dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Antioksidan aktivite ölçüm yöntemlerinin prensiplerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Antioksidan aktivite ölçüm yöntem metotlarını kavrar | Anlatım, Problem Çözme, Eğitsel Oyun, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
3 | Antioksidan aktivite testlerinin uygulanacağı şartları kavrar | Anlatım, Problem Çözme, Eğitsel Oyun, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı ve antioksidan etki | |
2 | Doğal, yapay antioksidanlar ve gıda endüstrisinde kullanımları | |
3 | Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
4 | Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
5 | Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
6 | Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
7 | Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
8 | Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
9 | Ara sınav | |
10 | Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
11 | Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
12 | Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri | |
13 | Ödev sunumları | |
14 | Ödev sunumları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yrd. Doç. Dr. Omca DEMİRKOL, Antioksidan Aktivite Analiz Yöntemleri Ders Notları. |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. | X | |||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. | X | |||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | X | |||||
7 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | X | |||||
8 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Antioksidan aktivite ölçüm yöntemlerinin prensiplerini kavrar | ||||||||
2 | Antioksidan aktivite ölçüm yöntem metotlarını kavrar | ||||||||
3 | Antioksidan aktivite testlerinin uygulanacağı şartları kavrar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,68 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |