Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Antioksidan Aktivite Analiz Yöntemleri GDM 604 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tez aşamasındaki yüksek lisans öğrencilerinin gıda mühendisliği ve gıda bilimi alanında yapılan çalışmalarda sıkça baş vurulan antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri ile ilgili eksikliklerinin teorik bilgileri yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi.
Dersin İçeriği Hidrojen atomu transferi, elektron transferi ve radikal temizleme temellerine dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Antioksidan aktivite ölçüm yöntemlerinin prensiplerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Antioksidan aktivite ölçüm yöntem metotlarını kavrar Anlatım, Problem Çözme, Eğitsel Oyun, Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler,
3 Antioksidan aktivite testlerinin uygulanacağı şartları kavrar Anlatım, Problem Çözme, Eğitsel Oyun, Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı ve antioksidan etki
2 Doğal, yapay antioksidanlar ve gıda endüstrisinde kullanımları
3 Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
4 Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
5 Hidrojen atomu transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
6 Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
7 Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
8 Elektron transferi temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
9 Ara sınav
10 Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
11 Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
12 Radikal temizleme temeline dayalı antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları
Kaynaklar
Ders Notu Yrd. Doç. Dr. Omca DEMİRKOL, Antioksidan Aktivite Analiz Yöntemleri Ders Notları.
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri içeren bilimsel projeler geliştirir ve bu projeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır.
2 Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında sahip olduğu kapsamlı bilgiyi elde ettiği bilgi ile karşılaştırarak değerlendirir ve sentezleyerek yeni sonuçlar ortaya koyar. X
3 Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ve/veya yöntemler geliştirir. X
4 Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ile yeni modellemelerin oluşturulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
5 Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ile proje yönetimi ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilir, bu tür takımlarda liderlik yapabilir ve karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilir; bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır.
6 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, alanında veya alan dışındaki ulusal ve uluslararası ortamlarda bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyinde kullanarak, yazılı ya da sözlü olarak aktararak sözlü ve yazılı iletişim kurar. X
7 Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. X
8 Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
1 Antioksidan aktivite ölçüm yöntemlerinin prensiplerini kavrar
2 Antioksidan aktivite ölçüm yöntem metotlarını kavrar
3 Antioksidan aktivite testlerinin uygulanacağı şartları kavrar
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 20 20
Toplam İş Yükü 142
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,68
Dersin AKTS Kredisi 6