Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Protein Saflaştırılması ve Karakterizasyonu | BYK 543 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. GÜLNUR ARABACI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Biyokimya Anabilimdalı Araştırm Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı canlı organizmalarla ilgili proteinlerin yapıları fonksiyonları hakkında bilgi edindirmek ve proteinlerin tıp, biyokimya ve biyoteknolojideki önemini bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği | Giriş-protein saflaştırma stratejisi ve amacı, genel metotlar,protein tayininde özel metotlar, kromatografik metotlar, elektroforetik yöntemler, proteinlerin kimyasal değişimleri, proteinlerin c-(karboksil) ucunun belirlenmesi, amino asit analizleri |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Amino asitleri ve protein yapılarını tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Protein saflaştırılmasında kullanılan genel yöntemleri tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
3 | Kromatagrafik yöntemleri sınıflandırır. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
4 | Proteinlerdeki değişimleri yorumlar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | Proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin belirlenmesini sorgular | Anlatım, Soru-Cevap, Gezi / Gözlem, | |
6 | Proteinlerin yapı ve fonksiyon analizlerinde en son gelişmeleri tartışır. | Anlatım, Soru-Cevap, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Protein saflaştırma stratejisi ve amacı | [1] Sayfa 1-12 |
2 | Genel metotlar | [1] Sayfa 13-37 |
3 | Protein tayininde spesifik metotlar | [1] Sayfa 38-47 |
4 | Proteinlerin ekstraksiyonu ve subsellüler fraksiyonlanması | [1] Sayfa 48-75 |
5 | İyon değişim kromatografisi | [1] Sayfa 100-125 |
6 | Jel filitrasyon kromatapgrafisi | [1] Sayfa 126-137 |
7 | Hidrofobik etkileşim kromatografisi | [1] Sayfa 138-149 |
8 | Protein saflaştırılmasında kullanılan elektroforetik yöntemler | [1] Sayfa 150-165 |
9 | ARA SINAV | |
10 | Protein ve Enzimlerin kimyasal değişimleri | [1] Sayfa 179-195 |
11 | İmmünolojik yöntemler | [1] Sayfa 196-210 |
12 | Affiniti kromataografisi ve proteinlerin kristallendirlimesi | [1] Sayfa 211-226 |
13 | Proteinlerin kimyasal ve enzimatik olarak parçalanması | [1] Sayfa 228-240 |
14 | Polipeptitlerin C- ve N- uçlarının ve amin asitlerin analiz teknikleri | [1] Sayfa 245-264 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] A. TELEFONCU " Protein saflaştırılması ve karakterizasyonu Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Basımevi, 1996, İzmir. |
Ders Kaynakları | [2] G. A. Petsko, D. Ringe Protein structure and function New Science Pres, Oxford : Blackwell Pub., 2004, London. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Biyokimya programı için gerekli lisans düzeyi yeterliliklerini temel alarak, iş ve laboratuvar güvenliği yanında çevre koruma bilincine sahip olur. Aynı ya da farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir, analiz eder ve yorumlar. | ||||||
7 | Biyokimya programı alanındaki temel ve modern cihazlar hakkında uygulamalı ve teorik bilgilere sahip olup, bu yöntemlerle akademik düzeyde kimya deneyleri gerçekleştirir elde ettiği sonuçları analiz edebilir ve değerlendirebilir. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Amino asitleri ve protein yapılarını tanır. | 3 | ||||||
2 | Protein saflaştırılmasında kullanılan genel yöntemleri tanır. | 3 | ||||||
3 | Kromatagrafik yöntemleri sınıflandırır. | 4 | ||||||
4 | Proteinlerdeki değişimleri yorumlar | 4 | ||||||
5 | Proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin belirlenmesini sorgular | 4 | ||||||
6 | Proteinlerin yapı ve fonksiyon analizlerinde en son gelişmeleri tartışır. | 4 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 30 |
1. Ara Sınav | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 161 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,44 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |