Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Yalın Üretimde Kalite | KAL 537 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | Yalın Üretim UYgulamaları |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. İBRAHİM ÇİL |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Arş.Gör. Furkan Yener |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Yalın üretim çağdaş bir üretim paradigmasıdır. Bu kapsamda yalın üreti dünya genelinde ayakta tutan iki temel yapı taşından biri kaynağında ve yerinde kalitenin sağlanmasıdır. Bu derste yalın üretimde kalite anlayışı öğretilerek öğrencilere uygulama yeteneği kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Bu ders aşağıdaki konular içermektedir: Yalın üretimde kalite yaklaşımı, Yalın üretime genel bakış, Kalite ve sürekli iyileştirme, Yalın üretimde geliştirilen kalite yaklaşımları, Kaynağında ve yerinde kalite, Jidoka ve Otonomasyon, Otonomasyon bileşenleri, Jidoka prensipleri ve uygulamaları, Kalite sağlamada Poka Yoke Hata Engelleme, Kalite çember sistematiği, Kalite çemberi uygulamaları, Yalın altı Sigma, Yalın altı Sigma uygulama örnekleri, Dijitalleşme ve Kalite 4.0. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | YALIN ÜRETİMDE KALİTE | Gezi / Gözlem, Rol Oynama, Tartışma, Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
2 | YALIN ÜRETİMDE KALİTE | Rol Oynama, Beyin Fırtınası, | |
3 | YALIN ÜRETİM | Grupla Çalışma, Tartışma, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | YALIN ÜRETİMDE KALİTEYE GİRİŞ | |
2 | KALİTE YAKLAŞIMLARINA GENEL BAKIŞ | |
3 | YALIN ÜRETİM UYGULAMALARININ ANA UNSURLARI | |
4 | YALIN ÜRETİM | |
5 | YALIN ÜRETİM KÜLTÜRÜ | |
6 | YALIN DÖNÜŞÜM SÜRECİ | |
7 | SÜREÇ YÖNETİMİ | |
8 | KALİTE PROSES SİSTEMİ | |
9 | KAİZEN-SÜREKLİ İYİLEŞTİRME | |
10 | GÖRSEL YÖNETİM VE 5S | |
11 | JIDOKA-KAYNAĞINDA KALİTE | |
12 | POKA-YOKE HATA ÖNLEME | |
13 | YALIN ALTI SIGMA | |
14 | KALİTE 4.0 - DİJİTALLEŞME VE KALİTENİN GELECEĞİ |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | www. icil.sakarya.edu.tr |
Ders Kaynakları | 1.Deming,W,. Edwards, Out of the Crisis (MIT Press) Reprint Edition, MIT Press, 2000. 2.Kavrakoğlu, İbrahim,Toplam Kalite Yönetimi, Kalder Yayını, 1996. 3.Lonnie Wilson, How To Implement Lean Manufacturing 1st Edition, Mc Graw Hill, 2010. 4.Liker, Jeffrey, The Toyota Way: 14 Management Principles from the World's Greatest Manufacturer Hardcover, 2004 5.Imai, Masaaki , Gemba Kaizen: A Commonsense Approach to a Continuous Improvement Strategy, Second Edition 2nd Edition, Mc Graw Hill, 2012. 6.George Michael L, The Lean Six Sigma Pocket Toolbook: A Quick Reference Guide to 100 Tools for Improving Quality and Speed 1st Edition, Mc Graw Hill, 2005. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Sürdürülebilir kalkınma ve kalite sağlama ve iyileştirme alanında gelişmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için yaşam boyu öğrenme ve gelişmeleri izleme ve uygulama gerekliliğini bilir ve bunun için kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | YALIN ÜRETİMDE KALİTE | ||||||
2 | YALIN ÜRETİMDE KALİTE | ||||||
3 | YALIN ÜRETİM |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 80 |
1. Ara Sınav | 25 |
2. Ödev | 38 |
Toplam | 143 |
1. Final | 80 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 20 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 156 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,24 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |