Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Su Kalitesi ve Algler Üzerine Etkileri | BIY 505 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Su kalitesi tayin ve yönetiminde kullanılan temel kavram ve yöntemler ve bu parametrelerin alglerle olan ilişkilerinin öğretilmesi |
Dersin İçeriği | Su kalitesinin belirlenmesine kullanılan temel fiziksel ve kimyasal parametrelerle ilgili genel bilgiler ve tayin yöntemleri, alglerin önemi, kullanımı ve parametreler ile olan ilişkileri, kirlilik çeşitleri, su kalitesi izlenmesinin esasları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Suyun fiziksel özellikleri (sıcaklık, ışık geçirgenliği, bulanıklık, akıntı ve dalga hareketleri). | Anlatım, | |
2 | Suyun kimyasal özellikleri (karbondioksit, oksijen, azot, fosfor, hidrojen içeriği ve pHsı). | Anlatım, | |
3 | Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, alkalinite, tampon sistemleri ve ölçüm metotları. | Anlatım, | |
4 | Sertlik ve inorganik temel iyonlar (Ca, Cu, Mg, Fe, v.b.). | Anlatım, | |
5 | Organik maddeler (humus ve tanenler, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, v.b.). | Anlatım, | |
6 | Askıda katı madde (AKM) ve Toplam Çözünmüş Madde (TÇM) kavramları ve ölçüm metodları. | Anlatım, | |
7 | İz elementler (B, Hg, Cd, v.b.). | Anlatım, | |
8 | Su kalitesinde kullanılan biyolojik parametreler (klorofil ve algal biyokütle). | Anlatım, | |
9 | Ara sınav. | Anlatım, | |
10 | Klorofil, silis, azot ve fosfor tayin yöntemleri. | Anlatım, | |
11 | Gösterge organizmalar olarak alglerin kullanımı. | Anlatım, | |
12 | Algler ile tüm parametreler arası ilişkiler. | Anlatım, | |
13 | Termal kirlenme, bakteriyolojik kirlenme ve kontrol. | Anlatım, | |
14 | Ötrofikasyon ve kontrol. | Anlatım, Tartışma, | |
15 | Su kalitesi izlenmesi temel prensipleri ve yöntemleri. | Anlatım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Suyun fiziksel özellikleri (sıcaklık, ışık geçirgenliği, bulanıklık, akıntı ve dalga hareketleri). | |
2 | Suyun kimyasal özellikleri (karbondioksit, oksijen, azot, fosfor, hidrojen içeriği ve pHsı). | |
3 | Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, alkalinite, tampon sistemleri ve ölçüm metotları. | |
4 | Sertlik ve inorganik temel iyonlar (Ca, Cu, Mg, Fe, v.b.). | |
5 | Organik maddeler (humus ve tanenler, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, v.b.). | |
6 | Askıda katı madde (AKM) ve Toplam Çözünmüş Madde (TÇM) kavramları ve ölçüm metodları. | |
7 | İz elementler (B, Hg, Cd, v.b.). | |
8 | Su kalitesinde kullanılan biyolojik parametreler (klorofil ve algal biyokütle). | |
9 | Klorofil, silis, azot ve fosfor tayin yöntemleri. | |
10 | Gösterge organizmalar olarak alglerin kullanımı. | |
11 | Algler ile tüm parametreler arası ilişkiler. | |
12 | Termal kirlenme, bakteriyolojik kirlenme ve kontrol. | |
13 | Ötrofikasyon ve kontrol. | |
14 | Su kalitesi izlenmesi temel prensipleri ve yöntemleri. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1)Horne, A.J., Goldman, C.R., 1994. Limnology, McGraw-Hill, Newyork. 2)American Water Works Association, 1999. Water Quality and Treatment Handbook. Mcgraw-hill Professional Publishing 1248 pp. 3)Egemen, Ö., Sunlu, U., 2006. Su Kalitesi. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No: 14, İzmir. |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Biyoloji alandaki uygun teknikleri laboratuvar ve/veya arazi çalışmalarında uygular. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Suyun fiziksel özellikleri (sıcaklık, ışık geçirgenliği, bulanıklık, akıntı ve dalga hareketleri). | ||||||
2 | Suyun kimyasal özellikleri (karbondioksit, oksijen, azot, fosfor, hidrojen içeriği ve pHsı). | ||||||
3 | Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, alkalinite, tampon sistemleri ve ölçüm metotları. | ||||||
4 | Sertlik ve inorganik temel iyonlar (Ca, Cu, Mg, Fe, v.b.). | ||||||
5 | Organik maddeler (humus ve tanenler, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, v.b.). | ||||||
6 | Askıda katı madde (AKM) ve Toplam Çözünmüş Madde (TÇM) kavramları ve ölçüm metodları. | ||||||
7 | İz elementler (B, Hg, Cd, v.b.). | ||||||
8 | Su kalitesinde kullanılan biyolojik parametreler (klorofil ve algal biyokütle). | ||||||
9 | Ara sınav. | ||||||
10 | Klorofil, silis, azot ve fosfor tayin yöntemleri. | ||||||
11 | Gösterge organizmalar olarak alglerin kullanımı. | ||||||
12 | Algler ile tüm parametreler arası ilişkiler. | ||||||
13 | Termal kirlenme, bakteriyolojik kirlenme ve kontrol. | ||||||
14 | Ötrofikasyon ve kontrol. | ||||||
15 | Su kalitesi izlenmesi temel prensipleri ve yöntemleri. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |