Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Transport Tekniği MKM 436 8 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri

MAK303 (Makine Elemanları I), MAK306 (Makine Elemanları II), MAK205 (Mukavemet I), MAK210 (Mukavemet II), MAK203 (Malzeme), MAK107 (Teknik Resim I), MAK108 (Teknik Resim II)

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İnsanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de ulaşım, taşıma ve yer değiştirmedir. Canlıların ve cansızların (malzeme, ürün vb.) taşınmasında insanlığın tarihsel gelişimi içerisinde önemli gelişmeler sağlanmış ve günümüzde oldukça yüksek teknolojiye ve çeşitliliğe sahip transport sistemleri ve ekipmanları geliştirilmiştir. Bu sistemlerin tasarımı ve imalatı yanında, uygulama alanına uygun seçimi bile oldukça geniş bir mesleki bilgi ve kültür gerektirmektedir.

Bu dersin temel amacı, Üretim, Depolama ve Pazarlama aktivitelerinin her aşamasında en önemli bileşenlerden bir tanesi olan taşıma makinelerinin, sistemlerinin ve ekipmanlarının tasarım, imalat ve seçim kriterlerinin öğretilmesidir.

Dersin İçeriği

Üretim, Depolama ve Pazarlama aktivitelerinin her aşamasında en önemli bileşenlerden bir tanesi olan taşıma makinelerinin, sistemlerinin ve ekipmanlarının tasarım, imalat ve seçim kriterlerinin öğretilmesi

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Transport mantığını kavrar Anlatım, Tartışma, Gözlem,
2 Fabrika içi ve dışı uygun transport ekipmanları, makineleri ve sistemlerini seçer Anlatım, Tartışma, Gözlem,
3 Transport sistem elemanlarının mukavemet hesaplarını yapar Anlatım, Tartışma, Gezi / Gözlem, Gözlem,
4 Sürekli taşıyıcıları tasarlar Anlatım, Tartışma, Gözlem,
5 Süreksiz taşıyıcıları tasarlar Anlatım, Tartışma, Gözlem,
6 Köprülü vinç, portal vinç, kule vinç arasındaki farkları analiz eder Anlatım, Tartışma, Gözlem,
7 Bina içi insan asansörü tasarlar Anlatım, Tartışma, Gözlem,
8 Bantlı konveyör tasarlar Anlatım, Tartışma, Gezi / Gözlem, Gözlem,
9 Transport sistemlerinin analizini yapar
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, işleyiş tarzının aktarılması. Öğrenci önerilerinin ve beklentilerinin alınması. Transport tekniğinin tarihçesi. İnternet ve kütüphane ortamında Transport tekniği ile ilgili ön araştırma yapılması
2 Ders kapsamında öğretilecek olan Transport sistemlerinin tanımlanması, sınıflandırılması. [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
3 Dönemlik transport tekniği ders içi tasarım projelerinin belirlenmesi, giriş büyüklüklerinin ve tasarım girdilerinin oluşturulması. [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
4 Süreksiz (Kesintili) taşıyıcılar Sınıflandırma, Tasarım esasları Tek yönlü transport ekipmanları, Krikolar Vidalı krikolar, tasarım esasları, şekillendirme, boyutlandırma, Örnek proje Vidalı kriko proje ödevi [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
5 Kramayerli krikolar, tasarım esasları, şekillendirme, boyutlandırma, Örnek proje, Kısa Sınav [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
6 Makara halat düzenleri, tanımlama, sınıflandırma ve temel elemanların tanımlanması Halat, zincir, makara, tambur, yük bağlama elemanları tasarımı, seçimi, hesapları Palangalar tanımlama, sınıflandırma, tasarım esasları Basit palangalar, Weston palangalar [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
7 Transport tekniğinde emniyet elemanları ve motor seçimi Fren sistemleri, tanımlama, sınıflandırma, tasarım esasları Bantlı, diskli, pabuçlu, konik vb frenler Kilitler, tanımlama, sınıflandırma, tasarım esasları Şekil bağlı (dişlili), Kuvvet bağlı (sürtü [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
8 Palanga tasarımı; Giriş büyüklüklerinin belirlenmesi, Ön şekillendirme, Mukavemet hesapları, eleman seçimleri, emniyet kontrolleri, Son şekillendirme 1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
9 Vinçler ve Krenler Sınıflandırma, Tasarım esasları, Köprülü krenler, Portal krenler, Yarı Portal Krenler, Kule Krenler, Döner krenler, Mobil krenler, Kabestan çıkrıkları (vinçleri), inşaat çıkrıkları [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
10 Avrupa Birliği Normlarına göre transport sistemlerinin sınıflandırılması; Yükleme durumu ve Yük tekrarına göre sistem grubunun ve emniyet katsayısının belirlenmesi. Köprülü krenler, Portal ve Yarı portal krenler, Giriş büyüklüklerinin belirlenmesi, Ön ş [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
11 Köprülü kren projesi: Giriş büyüklüklerinin belirlenmesi, Ön şekillendirme, Mukavemet hesapları, eleman seçimleri, emniyet kontrolleri, Son şekillendirme. Öğrenci proje sunumu. [1, 2, 3, 4, 5] numaralı referanslar
12 Sürekli Taşıyıcılar: Sınıflandırma, Tasarım esasları. Asansörler, Konveyörler, Elavatörler, Helezonik Konveyörler, Havalı Taşıyıcılar. Asansör Tasarımı:Giriş büyüklüklerinin belirlenmesi, Ön şekillendirme, Mukavemet hesapları, eleman seçimleri, emniyet k [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
13 Bantlı konveyör tasarımı: Giriş büyüklüklerinin belirlenmesi, Ön şekillendirme, Mukavemet hesapları, eleman seçimleri, emniyet kontrolleri, Son şekillendirme. Öğrenci proje sunumu. [1] Ders materyalleri (ders notu, sunu)
14 Titreşimli Taşıyıcılar, Vakumlu Taşıyıcılar, Manyetik Taşıyıcılar, Diğer özel transport sistemleri, transport sistem tasarımı, dersin genel değerlendirilmesi. [1, 2, 3, 4] numaralı referanslar
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

[2] Suner, Faruk, Kaldırma ve İletme makineleri, Arpaz Mat., 1984, İstanbul
[3] GeorgeR. Strakosch,The Vertical Transportation Handbook John Wiley, 1998.
[4] Michael T. Mayers, Bulk Material Handling by Conveyor Belt 6, 2006.
[5] L., Lingaiah, Design Databook, McGraw-Hill Inc.,2003.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Transport mantığını kavrar
2 Fabrika içi ve dışı uygun transport ekipmanları, makineleri ve sistemlerini seçer
3 Transport sistem elemanlarının mukavemet hesaplarını yapar
4 Sürekli taşıyıcıları tasarlar
5 Süreksiz taşıyıcıları tasarlar
6 Köprülü vinç, portal vinç, kule vinç arasındaki farkları analiz eder
7 Bina içi insan asansörü tasarlar
8 Bantlı konveyör tasarlar
9 Transport sistemlerinin analizini yapar
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 5
1. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 30
2. Kısa Sınav 5
3. Kısa Sınav 5
4. Kısa Sınav 5
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 12 12
Kısa Sınav 4 2 8
Ödev 1 5 5
Proje / Tasarım 1 15 15
Final 1 8 8
Toplam İş Yükü 128
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,12
Dersin AKTS Kredisi 4