Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi GDM 492 8 5 + 10 10 18
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

ilk 3 sınıfta teorik ve pratiğe yönelik dersler alan Gıda Mühendisi adaylarının 1 dönem 16 hafta boyunca İş Dünyası ve Sanayi deki firmalarda uygulamalı çalışmalar ve projeler üzerinde çalışarak öğrendiklerini uygulayarak mezuniyet öncesinde mühendislik deneyimi kazanmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Diğer derslerde öğrenilenlerin sanayi ve iş dünyasında ortaya çıkan karmaşık problemlerin çözümlerini yaşayarak öğrenme hedefine yönelik olarak üretim faaliyetlerinin planlanması, kontrolü, yönetimi üzerinde uygulamalı çalışmalar için gerekli yöntemler..

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bir işletmenin üretim süreci ve organizasyonel yapı ve ilişkiler hakkında bilgilenir Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
2 Bir işletmenin kalite yönetim sistemlerini ve çalışmasını öğrenir Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
3 Bir işletmenin yerleşim planı hakkında bilgilenir ve deneyim kazanır. Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem, Gözlem,
4 Bir işletmenin planlama ve kontrol faaliyetleri konusunda uygulama tecrübesi kazanır. Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem, Gözlem,
5 Bir işletmenin tedarik ve satın alma süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
6 Bir işletmenin stok ve depo yönetimi sistemlerinin çalışmasını öğrenir Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
7 Bir işletmenin mamul satış ve dağıtım süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
8 Bir işletmenin atık giderme sistemlerini inceleme imkanı bulur Rol Oynama, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
9 Bir işletmenin laboratuvar sistemlerini, analiz yöntem ve prensiplerini inceleme imkanı bulur. Rol Oynama, Eğitsel Oyun, Deney ve Laboratuvar, Gezi / Gözlem,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar.

Ders Kaynakları

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Bir işletmenin üretim süreci ve organizasyonel yapı ve ilişkiler hakkında bilgilenir
2 Bir işletmenin kalite yönetim sistemlerini ve çalışmasını öğrenir
3 Bir işletmenin yerleşim planı hakkında bilgilenir ve deneyim kazanır.
4 Bir işletmenin planlama ve kontrol faaliyetleri konusunda uygulama tecrübesi kazanır.
5 Bir işletmenin tedarik ve satın alma süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur.
6 Bir işletmenin stok ve depo yönetimi sistemlerinin çalışmasını öğrenir
7 Bir işletmenin mamul satış ve dağıtım süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur.
8 Bir işletmenin atık giderme sistemlerini inceleme imkanı bulur
9 Bir işletmenin laboratuvar sistemlerini, analiz yöntem ve prensiplerini inceleme imkanı bulur.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
2. Performans Görevi (Uygulama) 20
3. Performans Görevi (Uygulama) 30
4. Performans Görevi (Uygulama) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 20 280
Performans Görevi (Uygulama) 4 5 20
Toplam İş Yükü 300
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 12
Dersin AKTS Kredisi 18