Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Et ve Et Ürünleri Teknolojisi GDM 310 6 2 + 2 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Gıda Kimyası dersinin alınmış olması tavsiye edilmektedir. 

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ZEHRA AYHAN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı et bilimi ve teknolojisi, et ve et ürünlerinin hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, ambalajlanması ve depolanması ile ilgili temel ve uygulamalı bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır

Dersin İçeriği

Etin histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri, et muhafazasında uygulanan teknolojik işlemler pastırma, sucuk, sosis, salam ve diğer et ürünlerinin üretim teknolojileri, et ürünlerinde kalite faktörleri, et ve mamullerinde kalite kontrolü, et ürünlerinde görülen kusurlar, et endüstrisinde kullanılan katkılar ve Et ve et ürünleri işlemede kullanılan yeni teknolojiler

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Etin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile et kalitesi arasında ilişki kurabileceklerdir Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun,
2 Kesim öncesi ve kesim sonrası faktörlerin et kalitesi üzerine etkisini değerlendirebileceklerdir Anlatım, Soru-Cevap,
3 Et ve et ürünlerine uygulanacak temel işlemleri seçebileceklerdir Anlatım, Soru-Cevap,
4 Et ve et ürünlerinin işlenmesinde, ambalajlanmasında ve depolanmasında karşılaşılabilecek problemleri saptayabilecek ve çözebilme becerisi kazanacaklardır Anlatım, Beyin Fırtınası,
5 Et ve et ürünleri işlemede kullanılan yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olacaklardır Anlatım, Soru-Cevap,
6
7
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Et bilimi ve teknolojisine giriş
2 Etin yapısı ve histolojik özellikleri
3 Etin Fiziksel Özellikleri
4 Etin Kimyasal Özellikleri
5 Etin Mikrobiyolojik Özellikleri
6 Kesim ve kesim sonrasında ette meydana gelen değişimler
7 Etin Muhafazası ve İşlenmesi-Fiziksel İşlemler
8 Etin Muhafazası ve İşlenmesi-Kimyasal İşlemler
9 Et ürünleri teknolojisi-sucuk ve pastırma
10 Et ürünleri teknolojisi: salam ve sosis
11 Et ve et ürünleri kalite kontrol
12 Et endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri
13 Et ürünlerinde kusurlar
14 Et ve et ürünleri işlemede kullanılan yeni teknolojiler
Kaynaklar
Ders Notu

Et ve Et ürünleri İşleme Teknolojisi, Ders notu, Sakarya Üniversitesi

 

Ders Kaynakları
  1. Et Bilimi ve Teknolojisi. 2003. Prof Dr. Aydın ÖZTAN. Gıda Mühendisleri Odası Baskısı/Ankara
  2. Et ve Et ürünleri Teknolojisi. 2012. Prof Dr Şahsene Ayar. Dora Basın Yayın ve Dağıtım/Bursa
  3. Lawrie, R.A., Ledward, D.A. 2006. Lawrie's Meat Science,CRC Press 
  4. Pearson, A.M., Young, R.B. 1989. Muscle and Meat Biochemistry, Academşc Press Inc.
  5. Gökalp H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. 2010. Et Ürünleri İşleme Mühendisliğ, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ofset Tesisi, Erzurum.
  6. Arslan, A. 2002. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Özkan Matbacılık Ltd. Şti. Ankara

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Etin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile et kalitesi arasında ilişki kurabileceklerdir
2 Kesim öncesi ve kesim sonrası faktörlerin et kalitesi üzerine etkisini değerlendirebileceklerdir
3 Et ve et ürünlerine uygulanacak temel işlemleri seçebileceklerdir
4 Et ve et ürünlerinin işlenmesinde, ambalajlanmasında ve depolanmasında karşılaşılabilecek problemleri saptayabilecek ve çözebilme becerisi kazanacaklardır
5 Et ve et ürünleri işlemede kullanılan yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olacaklardır
6
7
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
1. İş Sağlığı ve Güvenliği 0
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Performans Görevi (Laboratuvar) 5 2 10
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 5 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 136
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,44
Dersin AKTS Kredisi 5