Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İşletme Sanitasyonu GDM 407 7 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Lisans eğitimi alan öğrencilere gıda işletmelerinde hijyen kavramının benimsetilmesi, gerek fabrikanın hijyenik olarak tasarımı gerekse hijyenin etkin olarak sağlanması için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmek

Dersin İçeriği

1. Gıda Endüstrisinde hijyen ve sanitasyon kavramları ve önemi,
2. Kontaminasyon kaynakları ve önlenmesi,
3. İşletme yapısı ve sanitasyon
4. Temizlik ve sanitasyon uygulamaları,
5. Personel hijyeni,
6. Temizlik ve dezenfektan malzemeleri,
7. Zararlı kontrolü,
8. Gıda endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve dezenfeksiyon

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Hijyen ve sanitasyon terimlerini tanımlar, gıda sektöründeki önemini tartışır. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Gıda kaynaklı sağlık risklerine ve kontaminasyon kaynaklarına örnekler verir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Doğru Yanlış Testleri,
3 Bir gıda işletmesini sanitasyon kurallarına uygun tasarlayabilir Anlatım, Soru-Cevap,
4 Bir gıda işletmesinde makina ve techizatın sanitasyona uygun dizayn ve yerleşimini yapabilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 İşletmede personelin proses sırasında uyması gereken sanitasyon kurallarını bilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar,
6 İProses sonrası temizlikte ve dezenfeksiyonunda kirlerin özelliklerine göre hangi deterjanın kullanılması gerektiğine karar verilebilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
7 Gıda işletmesinde zararlılarla mücadele yöntemlerine karar verebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
8 Hijyen ve sanitasyonla ilgili yasal düzenlemeleri bilir
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi, mikroorganizmalar ve sanitasyon
2 Gıda kökenli sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları
3 İşletme yapısı ve hijyenik tasarımı
4 Alet ve ekipman tasarımı
5 Alet ve ekipman tasarımı
6 Personel hijyeni ve eğitimi
7 Depolama, nakliye ve sıcaklık kontrolünde otomasyon ve endüstriyel bulut
8 Gıda işletmelerinde kullanılan güncel ve yeni geliştirilmiş deterjan ve dezenfektanların özellikleri
9 Arasınav haftası
10 Temizlik ve dezenfeksiyon yöntemleri
11 Yeni teknoloji ile iyileştirilmiş temizlik sistemleri
12 Zararlı kontrolü
13 Yabancı madde ve atık yönetimi
14 Hijyen ve sanitasyonla ilgili yasal düzenlemeler
Kaynaklar
Ders Notu

İşletme Sanitasyonu, Ders notu, Sakarya Üniversitesi

Ders Kaynakları

1.ATAMER, M.,1996. Süt Endüstrisinde Sanitasyon. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 1464 Ders Kitabı: 434, Ankara.
2.Gıda İşletmelerinde Hijyen (Prof. Dr. Deniz Göktan, Prof. Dr. Günnur Tunçel, 2010, Meta Basım Matbaacılık)
3.Principles of Food Sanitation (Norman G. Marriott and Robert B. Gravani, 2006, Springer Science+Business Media, Inc.)

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Hijyen ve sanitasyon terimlerini tanımlar, gıda sektöründeki önemini tartışır.
2 Gıda kaynaklı sağlık risklerine ve kontaminasyon kaynaklarına örnekler verir.
3 Bir gıda işletmesini sanitasyon kurallarına uygun tasarlayabilir
4 Bir gıda işletmesinde makina ve techizatın sanitasyona uygun dizayn ve yerleşimini yapabilir
5 İşletmede personelin proses sırasında uyması gereken sanitasyon kurallarını bilir
6 İProses sonrası temizlikte ve dezenfeksiyonunda kirlerin özelliklerine göre hangi deterjanın kullanılması gerektiğine karar verilebilir
7 Gıda işletmesinde zararlılarla mücadele yöntemlerine karar verebilir.
8 Hijyen ve sanitasyonla ilgili yasal düzenlemeleri bilir
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 8 8
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 12 12
Toplam İş Yükü 104
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,16
Dersin AKTS Kredisi 4