Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Kalite Kontrol ve Mevzuatı GDM 208 4 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıdalarda kalite kavramı, kontrolü ve kontrolün geliştirilmesi konusunda; kalitenin kanunlarla olan ilişkileri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıda kalite kontrol yöntemleri, kalite standartları, gıda mevzuatı, yönetmelik ve tebliğ gibi yasal düzenlemeler konusunda öğrencilerin bilinçlenmesini ve konu hakkında yorum yapmalarını sağlamak. Gıda ile ilgili yasal yenilikleri takip etmelerine yarımcı olmak

Dersin İçeriği

Gıdaların çeşitli kalite özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik kontrol ve analiz yöntemleri, kalite uygulamaları ve standartları, HACCP, gıda kanunu, gıda kodeksi, gıda mevzuatı, tebliğ ve yönetmelikler, gıda standartları.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Kalite güvence sistemlerinin uygulanmasını kavrar. Anlatım,
2 Gıda işletmeciliğinde kalite yönetimi anlayışını kavrar. Anlatım,
3 Gıda üretim ve satış yerleri ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinir. Anlatım,
4 Standartları kavrar. Anlatım,
5 Yönetmelik ve tebliğler hakkında bilgi edinir. Anlatım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kalite, kalite kontrol temel kavramları ve gıda kalitesi
2 Toplam kalite yönetimi
3 Kaizen ve 5S kalite yönetimleri
4 Gıda Mevzuatı
5 Gıda kalitesi ve güvenliğinin sağlanması
6 Gıda işlemenin kalite öğeleri üzerine etkisi
7 Kalite kontrolde işletme sorumlulukları
8 Kalite kontrolde devletin yetki ve sorumlulukları
9 Ara sınav haftası
10 Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (TSE)
11 Gıda Standartları ve Kontrol Kriterleri (CODEX)
12 Gıdalarda kalite kontrol ve risk analizi uygulamaları: HACCP ve ISO22000
13 Örnek bir gıdanın üretiminde HACCP uygulaması
14 Gıda kalite kontrolde yapay zekâ uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu

1. "Gıda Kalite Kontrol ve Mevzuatı Ders Notu", Sakarya Üniversitesi

Ders Kaynakları

1.Topal,Ş. Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim Sistemleri Kitabı, Uğurer .com. Tarım kitapları.

2.Türker,S. Hayvansal Gıdalarda Kalite Kontrolü

3.Dinçer,A. Türk Gıda Mevzuatı

4.Türk Gıda kodeks ve yönetmeliği. Tarım bakanlığı yayını.

5.Dokuzoğlu,C. Gıda Analizleri
6.Mahmutoğlu. Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek
7.www.gkgm.gov.tr/mevzuat/

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Kalite güvence sistemlerinin uygulanmasını kavrar.
2 Gıda işletmeciliğinde kalite yönetimi anlayışını kavrar.
3 Gıda üretim ve satış yerleri ile ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinir.
4 Standartları kavrar.
5 Yönetmelik ve tebliğler hakkında bilgi edinir.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
3. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 20 20
Final 1 1 1
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Toplam İş Yükü 121
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,84
Dersin AKTS Kredisi 3