Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda İşlem Makineleri GDM 430 8 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Öğrencilerin gıda isleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak.

Dersin İçeriği

Ders gıda endüstrisi makinelerini (örneğin, ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı eşanjörleri, homojenleştiriciler, kurutucular, dondurucular) ve çalışma prensiplerini kapsar.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini inceler. Anlatım, Eğitsel Oyun, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama,
2 Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırır. Anlatım, Soru-Cevap, Rol Oynama,
3 Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından karşılaştırır. Anlatım, Rol Oynama,
4 Gıda üretim düzeneklerinin hijyen yönünden uygunluğunu tartışır. Anlatım, Beyin Fırtınası, Eğitsel Oyun,
5 Taslak üretim sistemleri oluşturur, proses aşamaları ve makinelerini seçer. Anlatım, Rol Oynama,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler
2 Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri)
3 Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri, Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri)
4 Sınıflama ve Ayırma Makineleri (Santrifüj seperasyon düzenleri)
5 Sınıflama ve Ayırma Makineleri (Membran filtrasyon düzenleri)
6 Karıştırma ve Karışımlama Makineleri
7 Sürekli İsı Aktarım Düzenleri
8 Evaporatörler (Buharlaştırıcılar)
9 Deaeratörler(Hava Çıkarıcılar), Deodorizatörler (Koku Alıcılar), Kondensörler (Yoğuşturucular)
10 Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları
11 Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Yüksek Basınç Makine ve Ekipmanları
12 Kurutma işlemi ve Dehidratörler
13 Dehidrasyon Sistemleri
14 Sistem temizliği ve otomasyon
Kaynaklar
Ders Notu

GIDA ENDÜSTRİ MAKİNELERİ Prof.Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004

Ders Kaynakları

Süt ve mamulleri teknolojisi, Prof. Dr. Mustafa Üçüncü, 2005,
Cemeroğlu B. 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (I. Cilt). Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini inceler.
2 Üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri araştırır.
3 Gıda işlem makinelerini işlev ve enerji tüketimi açısından karşılaştırır.
4 Gıda üretim düzeneklerinin hijyen yönünden uygunluğunu tartışır.
5 Taslak üretim sistemleri oluşturur, proses aşamaları ve makinelerini seçer.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
Toplam 40
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 4