Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | GDM 204 | 4 | 2 + 2 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Eda Kılıç Kanak, Arş. Gör.Elif Sezer
|
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Temel mikrobiyoloji bilgilerinin kazandırılması |
Dersin İçeriği | Mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, yapıları, üremeleri ve metabolizmaları |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların hayvanlar ve bitkilerle olan benzerliklerini ve farklılıklarını tartışır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapılarını karşılaştırır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Eğitsel Oyun, | |
3 | Bakteri, küf ve mayalardaki üreme şekillerini anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Besiyerlerini çeşitli özelliklere göre sınıflandırır. | Anlatım, | Doğru Yanlış Testleri, |
5 | Mikroskop altında bakteri, küf ve maya hücrelerini ayırt edebilir. | Anlatım, Eğitsel Oyun, | |
6 | Bakteri kültüründen preparat hazırlayıp mikroskopta inceler. | Anlatım, Eğitsel Oyun, | |
7 | Sürme tekniği ile karışık bir kültürden izolasyon yapabilir. | Anlatım, Eğitsel Oyun, | |
8 | Bakteri hücresinde bulunan yapıların fonksiyonlarını anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
9 | Bakterilerin tanımlama testlerini yapar. | Anlatım, Eğitsel Oyun, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, mikrobiyolojinin tanımı, önemi, tarihçesi | |
2 | Mikroorganizmaların doğadaki yeri, prokaryotik ve ökaryotik hücre | |
3 | Bakteri, küf ve mayalarda üreme. Besiyerleri ve sterilizasyon | |
4 | Mikroorganizmaların gelişimi üzerine etkili faktörler | |
5 | Hücre Strüktürü: Bakteri çekirdeği | |
6 | Hücre Strüktürü: Sitoplâzma ve sitoplâzmada bulunan yapılar | |
7 | Hücre Strüktürü: Sitoplâzma ve sitoplâzmada bulunan yapılar | |
8 | İzolasyon ve İdentifikasyon | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Mikroorganizmaların Tanımlanmasında Yeni Yöntemler (moleküler teknikler: PFGE, PCR, MLST, MALDI-TOF, 16S rDNA dizi analizi; hızlı tanı yöntemleri: minyatürize biyokimyasal identifikasyon, immünolojik yöntemler, biyosensör kökenli yöntemler) | |
11 | Taksonomi | |
12 | Virüs, Alg ve protozoa | |
13 | Metabolizma ve enerji kazanımı | |
14 | Metabolizma ve enerji kazanımı |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | GENEL MİKROBİYOLOJİ DERS NOTLARI, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
Ders Kaynakları | 1. Fundamentals of Microbiology (Edward Alcamo, 6 th Edition |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | X | |||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | X | |||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | X | |||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | X | |||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | X | |||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların hayvanlar ve bitkilerle olan benzerliklerini ve farklılıklarını tartışır. | |||||||||||||||||||||||||||||||
2 | Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapılarını karşılaştırır. | |||||||||||||||||||||||||||||||
3 | Bakteri, küf ve mayalardaki üreme şekillerini anlatır. | |||||||||||||||||||||||||||||||
4 | Besiyerlerini çeşitli özelliklere göre sınıflandırır. | |||||||||||||||||||||||||||||||
5 | Mikroskop altında bakteri, küf ve maya hücrelerini ayırt edebilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
6 | Bakteri kültüründen preparat hazırlayıp mikroskopta inceler. | |||||||||||||||||||||||||||||||
7 | Sürme tekniği ile karışık bir kültürden izolasyon yapabilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
8 | Bakteri hücresinde bulunan yapıların fonksiyonlarını anlatır. | |||||||||||||||||||||||||||||||
9 | Bakterilerin tanımlama testlerini yapar. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
2. Kısa Sınav | 20 |
Toplam | 90 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 1 | 6 | 6 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 16 | 16 |
Final | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |