Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Yan Ürünleri ve Kontrolü | CVM 450 | 8 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Arş.Gör.Dr. BÜŞRA ERDEN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | İçme sularında çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri ve sonrasında meydana gelen dezenfeksiyon yan ürünleri ile bunların kontrolü hakkında bilgi verilmesidir. |
Dersin İçeriği | İçme sularında dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfeksiyon yan ürünleri, organik maddeler ve DYÜ oluşumundaki rolü hakkinda bilgi verilir. İçme sularında trihalometan (THM) oluşumunu etkileyen faktörler, DYÜ ile ilgili standartlar, DYÜ?nin halk sağlığına etkileri açıklanır. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Dezenfeksiyon yöntemlerini ve yan-ürün oluşum mekanizmaları ile bunların önlenme yöntemlerini kavrayacaktır. | Anlatım, | Boşluk Doldurma Testleri, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
2 | Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunun önlenmesi konusunu öğrenir. | Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Rol Oynama, Anlatım, | |
3 | İçme suyu kaynaklarını doğal organik maddeler açısından değerlendirme becerisi kazanır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama, | |
4 | Oluşan yan ürünler belirleyip girerim yöntemleri geliştirir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Eğitsel Oyun, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İçme suyu kaynakları. İçme suyu kaynaklarının organik madde içeriği ve çeşitliliği. | |
2 | İçme suyu dezenfeksiyon yöntemleri. | |
3 | Dezenfeksiyon yan ürünleri kimyası. Yan ürünlerinin oluşumu ve önemi | |
4 | Kloraminlerle dezenfeksiyon sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
5 | Ozon ile dezenfeksiyon sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
6 | UV dezenfeksiyonu sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
7 | Dezenfeksiyon yan ürünlerinin halk sağlığına etkileri. | |
8 | Dezenfeksiyon yan ürünleri ile ilgili yönetmelikler ve mevzuatlar. | |
9 | İçme suyunda dezenfeksiyon yan ürünleri kontrol yöntemleri. | |
10 | İçme suyunda dezenfeksiyon yan ürünleri kontrol yöntemleri. | |
11 | İleri oksidasyon prosesleri. | |
12 | Membran prosesler. | |
13 | Elektrokimyasal prosesler. | |
14 | Adsorbsiyon ve iyon değiştirme. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Mallevialle, J., Suffet, I.H. and Chan, Influence and Removal of Organics in Drinking Water, U.S. 1992, Singer P.C., Formation and control of disinfection by-products in drinking water, Ame. Wat. Works Ass., 1999 White C., Handbook of Chlorination and alternative disinfectants. John Wiley&Sons, USA. 1999 Tchbanoglous,G., Burton,F.Wastewater Enginering, McGraw- Hill Book Co, 1991 |
Ders Kaynakları | OECD Çevresel Performans İncelemeleri: Türkiye, T.C. Çevre ve Ormen Bakanlığı, OECD,2008. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | X | |||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dezenfeksiyon yöntemlerini ve yan-ürün oluşum mekanizmaları ile bunların önlenme yöntemlerini kavrayacaktır. | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
2 | Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunun önlenmesi konusunu öğrenir. | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
3 | İçme suyu kaynaklarını doğal organik maddeler açısından değerlendirme becerisi kazanır. | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
4 | Oluşan yan ürünler belirleyip girerim yöntemleri geliştirir. | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 5 |
Toplam | 35 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 114 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,56 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |