Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği | SAU 031 | 0 | 1 + 0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek. |
Dersin İçeriği | İşlenmiş veya çiğ gıdalardan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve korunma yöntemleri,Gıda kökenli sağlık riskleri. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
3 | Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar. | Anlatım, | |
7 | Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda güvenliği tanımı, önemi ve temel kavramlar | |
2 | Gıda bozulma etkenleri | |
3 | Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler) | |
4 | Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler ve parazitler) | |
5 | Gıda kökenli sağlık riskleri 3 ( kimyasal kontaminantlar) | |
6 | Gıda kökenli sağlık riskleri 4 (doğal gıda kontaminantları) | |
7 | Mantar zehirlenmeleri | |
8 | Gıda katkı maddeleri | |
9 | Gıda koruma teknikleri | |
10 | Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon | |
11 | Gıda güvenlik programları | |
12 | Gıda güvenliği uygulamaları | |
13 | Gıda güvenliği uygulamaları | |
14 | Genel değerlendirme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi. |
Ders Kaynakları | 1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemini kavrar. |
2 | Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. |
4 | Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. |
6 | Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar. |
7 | Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 4 | 8 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 121 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |