Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Güvenliği SAU 031 0 1 + 0 2 2
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.

Dersin İçeriği

İşlenmiş veya çiğ gıdalardan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve korunma yöntemleri,Gıda kökenli sağlık riskleri.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
3 Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
5 Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar. Anlatım,
7 Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda güvenliği tanımı, önemi ve temel kavramlar
2 Gıda bozulma etkenleri
3 Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler)
4 Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler ve parazitler)
5 Gıda kökenli sağlık riskleri 3 ( kimyasal kontaminantlar)
6 Gıda kökenli sağlık riskleri 4 (doğal gıda kontaminantları)
7 Mantar zehirlenmeleri
8 Gıda katkı maddeleri
9 Gıda koruma teknikleri
10 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
11 Gıda güvenlik programları
12 Gıda güvenliği uygulamaları
13 Gıda güvenliği uygulamaları
14 Genel değerlendirme
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK.
2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press.
3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara.
4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir.
5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa.

# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar.
2 Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda kökenli sağlık risklerini bilir.
4 Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir.
6 Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının önemini kavrar.
7 Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 8 8
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 121
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,84
Dersin AKTS Kredisi 2