Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Beslenme ve Sağlık EFG 002 0 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Genel Eğitim
Dersin Amacı

Öğrencilerin,beslenme ile ilgili tanımları yapabilmesi, beslenmenin sağlığa olan etkilerini açıklayabilmesi, besin öğelerinin ve beslenme hastalıklarını neler olduğunuı sayabilmesi, beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklayabilmesi, Türkiye'de beslenme sorunlarını ve çözüm yollarını öğrenmesi gebe, bebek ve çocuk beslenmesini anlayabilmesi ve obezitenin beslenme ile ilgisinini ve çözüm yollarını anlayabilmesi amaçlanmıştır. 

Dersin İçeriği

Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi, Sağlık, Beslenme ve beslenmeyle ilgili kavramlar (diyet, beslenme bozukluğu, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme, aşırı beslenme, yanlış beslenme), Kişi beslenmesinde sağlığı olumsuz etkiyen faktörler, Besin Öğeleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minareller), Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları, Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler, Toplumda beslenmenin risk grupları ve beslenme önerileri, Obezite ve beslenme, Yeterli ve dengeli beslenme önerileri

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Beslenme ile ilgili kavramlar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Organik ve inorganik Besinler (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller)) Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Türkiye'de ve Dünya'da beslenme sorunları (obezite) Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi
2 Beslenme ile ilgili kavramlar ( Diyet, Beslenme Bozukluğu, Yetersiz Beslenme,Dengesiz Beslenme, Aşırı Beslenme, Yanlış Beslenme)
3 Kişi Beslenmesinde Sağlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler
4 Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller))
5 Besin Öğeleri
6 Beslenme Hastalıkları
7 Beslenme hastalıklarının yol açtığı sağlık sorunları
8 Türkiye'de beslenme sorunları
9 Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler
10 Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri
11 Toplum beslenmesinin risk grupları ve beslenme önerileri
12 Obezitenin beslenmeyle ilgisi ve çözüm yolları
13 Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri
14 Grup ödevlerinin sunumu
Kaynaklar
Ders Notu

Dr. Öğr. Üyesi Belgin UZUN, Beslenme ve Sağlık Ders Notları

Ders Kaynakları

Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983.

Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, 

Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1
1 Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi
2 Beslenme ile ilgili kavramlar
3 Organik ve inorganik Besinler (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller))
4 Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları
5 Türkiye'de ve Dünya'da beslenme sorunları (obezite)
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ödev 1 5 5
Ara Sınav 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 83
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,32
Dersin AKTS Kredisi 3