Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Cereal Products and Analytıcal Qualıty Control | FST 508 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunda temel bilgiler vererek bu alanda yapılan analitik test yöntemlerinin uygulamalı olarak öğrenilmesi |
Dersin İçeriği | Tahıl ve tahıl ürünlerinden numune alma yöntemleri, bunların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerini belirlemede kullanılan analiz yöntemleri, elde edilen (kalitatif ve kantitatif) bulguların değerlendirilmeleri ve yorumlanmaları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunu kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Ödev, Sınav, |
2 | Tahıllarda yapılan fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin temel prensiplerini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, Ödev, |
3 | Tahıl nişastası ve proteinleri ile ilgili temel özellikleri ve analizleri kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, Ödev, |
4 | Ekmek, kek, bisküvi ve makarna üretimini kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, Ödev, |
5 | Ekmek, kek, bisküvi ve makarna ürünlerinde temel analizleri kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahıl ve tahıl ürünleri ile ilgili genel bilgiler | |
2 | Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol | |
3 | Tahıl ve tahıl ürünlerinden örnek alma | |
4 | Tahıllarda fiziksel analizler | |
5 | Tahıllarda kimyasal analizler | |
6 | Tahılların öğütülmesi | |
7 | Nişasta ve proteinlerin özellikleri | |
8 | Tahıllarda fizikokimyasal analizler | |
9 | Ara sınav | |
10 | Hamurun reolojik özellikleri | |
11 | Ekmek üretimi ve kalite analizleri | |
12 | Kek ve bisküvi üretimi ve kalite analizleri | |
13 | Makarna üretimi ve kalite analizleri | |
14 | Tahıl ürünlerinde duyusal ve tekstürel analizler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Doç.Dr.Serpil Öztürk Muti, Power point ders sunumu |
Ders Kaynakları | Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum. Elgün, A., Türker, S., Bilgiçli, N., 2001. Tahıl ve ürünlerinde analitik kalite kontrol, S.Ü. Ziraat Fakültesi, Konya. Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunu kavrar |
2 | Tahıllarda yapılan fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin temel prensiplerini kavrar |
3 | Tahıl nişastası ve proteinleri ile ilgili temel özellikleri ve analizleri kavrar |
4 | Ekmek, kek, bisküvi ve makarna üretimini kavrar |
5 | Ekmek, kek, bisküvi ve makarna ürünlerinde temel analizleri kavrar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
Toplam | 0 |
Toplam | 0 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Ödev | 3 | 15 | 45 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 143 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,72 | ||
dersAKTSKredisi | 6 |