Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Shelf Lıfe and Stabılıty Of Foods | FST 504 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların bozulması, muhafaza yöntemleri, yeni geliştirilen bir gıdada veya mevcut bir gıdaya farklı bir proses uygulandığında raf ömrünün nasıl belirleneceği gibi konuların anlatılacağı ders Gıda Mühendisliği Enstitü Ana Bilim Dalında lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin tez çalışmalarına katkı sağlayacaktır. |
Dersin İçeriği | Raf ömrünün tanımı ve raf ömrünü etkileyen faktörler, gıdaların bozulması ve bozulma tipleri, raf ömrü belirleme yöntemleri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Raf ömrünü tanımlar ve raf ömrünü etkileyen faktörleri sıralar. | Soru-Cevap, | Sınav, Ödev, |
2 | Gıdalarda olabilecek mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulmaları tahmin edebilir. | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, Ödev, |
3 | Amaca göre hangi duyusal analiz yöntemini seçmesi gerektiğini bilir. | Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
4 | Gıda depolama denemesini tasarlar | Proje Temelli Öğrenme , Anlatım, | Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Raf ömrünün tanımı; raf ömrünü etkileyen faktörler | |
2 | Depolama, dağıtım, satış koşulları ve tüketici uygulamalarının raf ömrü üzerine etkisi | |
3 | Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar | |
4 | Gıdalarda kimyasal bozulmalar | |
5 | Gıdalarda fiziksel bozulmalar | |
6 | Mikrobiyel stabiliteyi tahmin etmede kullanılan yöntemler | |
7 | Gıda depolama denemelerinin planlanması | |
8 | Raf ömrü belirleme yöntemleri: mikrobiyolojik analizler | |
9 | Raf ömrü belirleme yöntemleri: kimyasal analizler | |
10 | Raf ömrü belirleme yöntemleri: enstrümantal analizler | |
11 | Raf ömrü belirleme yöntemleri: duyusal analizler | |
12 | Raf ömrü çalışmalarında modelleme | |
13 | Seminer sunumu | |
14 | Seminer sunumu |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıdalarda Raf Ömrü ve Stabilite ders notu |
Ders Kaynakları | [1] Stability and Shelf Life of Foods |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Raf ömrünü tanımlar ve raf ömrünü etkileyen faktörleri sıralar. |
2 | Gıdalarda olabilecek mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulmaları tahmin edebilir. |
3 | Amaca göre hangi duyusal analiz yöntemini seçmesi gerektiğini bilir. |
4 | Gıda depolama denemesini tasarlar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 30 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
dersAKTSKredisi | 6 |