Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Beslenme ve Sağlık | EFG 002 | 0 | 2 + 0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | ZEYNEP AKÇA |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi BELGİN UZUN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencilerin,beslenme ile ilgili tanımları yapabilmesi, beslenmenin sağlığa olan etkilerini açıklayabilmesi, besin öğelerinin ve beslenme hastalıklarını neler olduğunuı sayabilmesi, beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklayabilmesi, Türkiye'de beslenme sorunlarını ve çözüm yollarını öğrenmesi gebe, bebek ve çocuk beslenmesini anlayabilmesi ve obezitenin beslenme ile ilgisinini ve çözüm yollarını anlayabilmesi amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi, Sağlık, Beslenme ve beslenmeyle ilgili kavramlar (diyet, beslenme bozukluğu, yetersiz beslenme, dengesiz beslenme, aşırı beslenme, yanlış beslenme), Kişi beslenmesinde sağlığı olumsuz etkiyen faktörler, Besin Öğeleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, su ve minareller), Beslenme hastalıkları ve yol açtığı sağlık sorunları, Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler, Toplumda beslenmenin risk grupları ve beslenme önerileri, Obezite ve beslenme, Yeterli ve dengeli beslenme önerileri |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlığın kültür ile ilişkisi | |
2 | Beslenme ile ilgili kavramlar ( Diyet, Beslenme Bozukluğu, Yetersiz Beslenme,Dengesiz Beslenme, Aşırı Beslenme, Yanlış Beslenme) | |
3 | Kişi Beslenmesinde Sağlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler | |
4 | Besin Öğeleri (Karbonhidratlar, Yağlar, Protein, Vitaminler, Su ve Mineraller)) | |
5 | Besin Öğeleri | |
6 | Beslenme Hastalıkları | |
7 | Beslenme hastalıklarının yol açtığı sağlık sorunları | |
8 | Türkiye'de beslenme sorunları | |
9 | Türkiye'de beslenme sorunu ve yetersizliklerinin çözümlenmesinde önlem ve öneriler | |
10 | Toplum Beslenmesinin risk grupları (gebe, bebek, çocuk, yaşlı, sporcu) ve beslenme önerileri | |
11 | Toplum beslenmesinin risk grupları ve beslenme önerileri | |
12 | Obezitenin beslenmeyle ilgisi ve çözüm yolları | |
13 | Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ve menü örnekleri | |
14 | Grup ödevlerinin sunumu |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Dr. Öğr. Üyesi Belgin UZUN, Beslenme ve Sağlık Ders Notları |
Ders Kaynakları | Fişek, N., Halk Sağlığına Giriş. Hacettepe Üniversitesi Ankara, 1983. Diyet El Kitabı, Ayşe Baysal, 1997,Hacettepe Üniversitesi Yayınları 2. baskı, Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatipoğlu Yayıncılık, 9. baskı |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 15 |
2. Ödev | 15 |
1. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|