Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Su Kalitesi ve Algler Üzerine Etkileri | BIY 505 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | Yok |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. TUĞBA ONGUN SEVİNDİK, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Su kalitesi tayin ve yönetiminde kullanılan temel kavram ve yöntemler ve bu parametrelerin alglerle olan ilişkilerinin öğretilmesi |
Dersin İçeriği | Su kalitesinin belirlenmesine kullanılan temel fiziksel ve kimyasal parametrelerle ilgili genel bilgiler ve tayin yöntemleri, alglerin önemi, kullanımı ve parametreler ile olan ilişkileri, kirlilik çeşitleri, su kalitesi izlenmesinin esasları. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Suyun fiziksel özellikleri (sıcaklık, ışık geçirgenliği, bulanıklık, akıntı ve dalga hareketleri). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
2 | Suyun kimyasal özellikleri (karbondioksit, oksijen, azot, fosfor, hidrojen içeriği ve pHsı). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
3 | Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, alkalinite, tampon sistemleri ve ölçüm metotları. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
4 | Sertlik ve inorganik temel iyonlar (Ca, Cu, Mg, Fe, v.b.). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
5 | Organik maddeler (humus ve tanenler, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, v.b.). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
6 | Askıda katı madde (AKM) ve Toplam Çözünmüş Madde (TÇM) kavramları ve ölçüm metodları. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
7 | İz elementler (B, Hg, Cd, v.b.). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
8 | Su kalitesinde kullanılan biyolojik parametreler (klorofil ve algal biyokütle). | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
9 | Ara sınav. | Anlatım, | Sınav , |
10 | Klorofil, silis, azot ve fosfor tayin yöntemleri. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
11 | Gösterge organizmalar olarak alglerin kullanımı. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
12 | Algler ile tüm parametreler arası ilişkiler. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
13 | Termal kirlenme, bakteriyolojik kirlenme ve kontrol. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
14 | Ötrofikasyon ve kontrol. | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , Ödev, |
15 | Su kalitesi izlenmesi temel prensipleri ve yöntemleri. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Suyun fiziksel özellikleri (sıcaklık, ışık geçirgenliği, bulanıklık, akıntı ve dalga hareketleri). | |
2 | Suyun kimyasal özellikleri (karbondioksit, oksijen, azot, fosfor, hidrojen içeriği ve pHsı). | |
3 | Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, alkalinite, tampon sistemleri ve ölçüm metotları. | |
4 | Sertlik ve inorganik temel iyonlar (Ca, Cu, Mg, Fe, v.b.). | |
5 | Organik maddeler (humus ve tanenler, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, v.b.). | |
6 | Askıda katı madde (AKM) ve Toplam Çözünmüş Madde (TÇM) kavramları ve ölçüm metodları. | |
7 | İz elementler (B, Hg, Cd, v.b.). | |
8 | Su kalitesinde kullanılan biyolojik parametreler (klorofil ve algal biyokütle). | |
9 | Klorofil, silis, azot ve fosfor tayin yöntemleri. | |
10 | Gösterge organizmalar olarak alglerin kullanımı. | |
11 | Algler ile tüm parametreler arası ilişkiler. | |
12 | Termal kirlenme, bakteriyolojik kirlenme ve kontrol. | |
13 | Ötrofikasyon ve kontrol. | |
14 | Su kalitesi izlenmesi temel prensipleri ve yöntemleri. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1)Horne, A.J., Goldman, C.R., 1994. Limnology, McGraw-Hill, Newyork. 2)American Water Works Association, 1999. Water Quality and Treatment Handbook. Mcgraw-hill Professional Publishing 1248 pp. 3)Egemen, Ö., Sunlu, U., 2006. Su Kalitesi. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No: 14, İzmir. |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Uzmanlık Alanı ölçeğinde metot geliştirme yöntemlerini ve bilgi elde etme yöntemlerini sağlama | ||||||
2 | Konu üzerine uygulama yapabilme | ||||||
3 | Alanıyla ilgili literatür düzeyinde temel bilgiye sahip olma | ||||||
4 | Sonuçlarını anlatabilme ve tartışabilme | ||||||
5 | Özgün konular belirleyebilme | ||||||
6 | Biyoloji alanındaki kazanımlarını disiplinler arası çalışmalarda kullanma yetkinliğine sahiptir. | ||||||
7 | Proje tabanlı çalışma yönünde tutum geliştirir. | ||||||
8 | Akademik ve kültürel birikimi ile bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur. | ||||||
9 | Bilgisayar ve bilişim teknolojilerini alan amaçları doğrultusunda ileri düzeyde kullanabilir. | ||||||
10 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | ||||||
11 | Biyoloji lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bilgilerini ilgili bilim dallarında uzmanlık düzeyinde geliştirir. | ||||||
12 | Çalışma alanındaki konularda/uygulamalarda, evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı, ülke çıkarlarını gözeten, araştıran, üreten, etik değerlere sahip bir bireydir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |