Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Gıda Analizleri | GDM 620 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin gerekçesi; doktora öğrencilerine gıdaların analizinde örnek hazırlama, kullanılan kimyasalların hazırlanması, reolojik ve mikrobiyolojik analizlerin kavratılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Ders; gıda analizleri için örnek hazırlama, spesifik kimyasal gıda analizleri, enstrümental cihazların kullanım esasları ve spesifik bazı analizlerin yapılmasını, mikrobiyolojik ve reolojik örnek esaslı analizleri içermektedir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci spesifik analizler için örnek hazırlama esaslarını öğrenir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, |
2 | Belli gıdalarda spesifik kimyasal analizleri gerçekleştirebilir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, |
3 | Enstrümental cihazların çalışma prensiplerini öğrenir ve kullanmayı bilir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, |
4 | Bazı özel mikrobiyolojik tanı yöntemlerini öğrenir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, |
5 | Tekstür ve reometre cihazlarının çalışması esaslarını öğrenir ve bu cihazları kullanabilir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar güvenliği ve çalışma esasları | |
2 | Analiz için örnek hazırlama yöntemleri | |
3 | Metot validasyonu ve cihaz kalibrasyonu | |
4 | Gıdalarda renk analizi (L,a,b) | |
5 | Spektrofotometri, Absorbans spektrometrisi, Floresans spektrometrisi, Kütle spektrometrisi, Nükleer Manyetik rezonans | |
6 | Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (Yağ asitleri fraksiyonları) | |
7 | Gaz Kromatografisi (Aroma maddeleri analizi) | |
8 | Enstrümental analizler uygulama (spektrofotometrik protein tayini) | |
9 | Antioksidan Aktivite Tayini | |
10 | Toplam Fenolik Bileşiklerin Tayini | |
11 | Elektroforetik analiziler | |
12 | Analitik uygulama | |
13 | Tekstürel analizler | |
14 | Analitik verilerin değerlendirilmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Bölüm öğretim üyelerinin ders notları |
Ders Kaynakları | B. Cemeroğlu. 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara A.K. Halkman. 2005. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri, Ankara H. Yetim, M. Çam. 2009. Enstrümental Gıda Analizleri. Erciyes Üniversitesi Matbaası, Kayseri T. Altuğ, Y. Elmacı. 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Meta Basın Matbaacılık Hizmetleri, İzmir. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | X | |||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
3. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
4. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 4 | 6 | 24 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |