Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Mikrobiyolojisi | MYO 116 | 2 | 2 + 1 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. NİHAL KANAT, Öğr.Gör. TÜLAY DURAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve önemi, gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları, gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları konusunda öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ,sınıflandırılması ve önemi,gıda kaynaklı hastalıklar, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların fonksiyonları , gıdalarda meydana gelebilecek kontaminasyonlar ve önleme yolları ,Gıdalarda bulunan indikatör mikroorganizmalar. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özelliklerini bilir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
2 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen çeşitli faktörleri bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
3 | Patojen mikroorganizmaları tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
5 | Gıda muhafaza ilkelerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
6 | Çeşitli gıdaların üretiminde kullanılan mikroorganizmaları bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
7 | Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini yapabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların sınıflandırılması, önemi ve özellikleri | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
2 | Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve fonksiyonları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Temel ilkeler | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
3 | Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-Katı besiyerinde mikroorganizma sayımı | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
4 | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler/Gıdaların mikrobiyolojik analizi-sıvı besiyerinde mikroorganizma sayımı | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
5 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar/ Mikroorganizma Arama (Var/ yok Testleri) | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
6 | Gıdaların mikrobiyal bozulması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
7 | Gıda Kaynaklı Mikrobiyel Hastalıklar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
8 | Gıda Kaynaklı invaziv enfeksiyonlar ve toksikoenfeksiyonlar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
9 | ARA SINAV | |
10 | Gıda Kaynaklı İntoksikasyonlar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
11 | Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
12 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
13 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
14 | Gıdalarda istenmeyen mikroorganizmaların sayılması ve aranması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | [1] "Gıda Mikrobiyolojisi" Ed. Prof. Dr. Osman Erkmen,Eflatun Yayınevi,2010. [2] "Gıda Mikrobiyolojisi" Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 145 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |