Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol GDM 415 7 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Araş.Gör.Hatice SIÇRAMAZ
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı Süt ve ürünleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, kaliteli süt ve ürünleri üretebilmeleri için gerekli kontrolleri yapabilme kabiliyeti kazanmalarını sağlamak. Öğrencilerin işletmelerde ya da üretim proseslerinde süt ve ürünlerinin üretiminde karşılaşabilecekleri sorunlara pratik ve etkili çözümler üretebilmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Kalite ve kalite kontrolünün esasları. Süt ve ürünlerinde kalite kriterleri ve kalite kontrolü. Süt işletmelerinde kalite kontrolü. Süt işletmeciğinde kalite yönetim sistemlerinin uygulanması.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Süt ve süt ürünlerinin temel özellikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
2 Süt ve ürünlerinin kalite nitelikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
3 Süt ve ürünleri üreten işletmelerde kalite yönetim sistemlerinin uygulanması Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Süt ve ürünlerinde hammadde ve katkı maddeleri kontrolü ve önemi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 Süt ürünleri üretim proseslerinde kalite kontrolü Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 Süt ürünlerinde kalite kriterleri ve analizleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
7 Süt ve ürünleri ile ilgili tebliğlerin yorumlanması Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Süt ve süt ürünlerinin bileşimi ve nitelikleri
2 Süt ve ürünleri üretim prosesleri
3 Kalite ve kalite kontrolünün önemi
4 Süt ve ürünlerinde kalite kavramı ve hijyen uygulamaları
5 Süt ve ürünleri üreten işletmelerde kalite standartlarının uygulanması
6 Süt ve ürünlerinde hammadde ve katkı maddeleri kontrolü ve önemi
7 Süt ürünleri üretim proseslerinde kalite kontrolü
8 İçme sütlerinin kalite nitelikleri ve analizleri
9 Yoğurtta kalite nitelikleri ve analizleri
10 Peynirlerde kalite nitelikleri ve analizleri
11 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinde kalite ve kalite kontrolü
12 Krema ve tereyağında kalite ve kalite kontrolü
13 Dondurma ve dondurulmuş süt ürünlerinde kalite ve kalite kontrolü
14 Kalite kontrol uygulamaları
Kaynaklar
Ders Notu 1. Ayar,A. "Süt işletmelerinde kalite ve kontrolü" ders notları.
Ders Kaynakları 2. Metin,M. ve Öztürk,G.F.Süt işletmelerinde sanitasyon.Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 1995.
3. meb.gov.tr/.../gida/.../SutVeSutUrunleriAnalizleri1. pdf
4. http://bieap.gov.in/QualityControlofMilkProcessing.pd
5. Edited by: Chandan, Ramesh C.; Kilara, Arun; Shah, Nagendra P.Dairy Processing and Quality Assurance
Search WithinSearch,John Wiley & Sons, 2008.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. X
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 2 10 20
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,88
Dersin AKTS Kredisi 5