Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Olasılık ve İstatistik GDM 104 2 2 + 0 2 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe / İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ADEM ZENGİN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MEHMET KARAKAŞ, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Temel istatistiksel düşünme yetisi kazandırmak, istatistiksel dil ve araçları gerçek hayatta karşılaşılan olaylara uygulayabilme yetisi kazandırmak. Öğrencilere gerçek hayattan elde edilen verileri özetleyebilme. görselleyebilme ve temek istatistiki hesapları yapabilme ve yorumlayabilme kabiliyeti kazandırmak.

 

 

Dersin İçeriği

Verilerin toplanması, verilerin özetlenmesi ve sunulması, temel olasılık hesapları, hipotez testleri

 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Veri toplama tekniklerini ve verilerin düzenlenmesini kavrar Anlatım, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
2 Merkezi eğilim ölçülerini kavrar ve uygular Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
3 Değişkenlik ölçülerini kavrar ve uygular Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Olasılık ve dağılımları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 Regresyon ve korelasyon analizini yapar Anlatım, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 İstatistiksel kalite kontrol tekniklerini kavrar ve uygular Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Olasılık ve İstatistiğe Giriş, Temel kavramlar
2 Seri türleri, verilerin Basit seri, frekans serisi ve gruplanmış seri halinde düzenlenmesi
3 Analitik Merkezi Eğilim Ölçüleri (Aritmetik, kareli, geometrik ve harmonik ortalamalar)
4 Analitik olmayan Merkezi Eğilim Ölçüleri
5 Değişkenlik Ölçüleri (Hassas olmayan D.Ö.)
6 Değişkenlik Ölçüleri (Hassas D.Ö.)
7 Standart Sapma Hesaplamaları
8 Verilerin grafikler halinde gösterimi
9 Olasılık, temel kavramlar ve süreksiz olasılık dağılımları
10 Sürekli olasılık dağılımları
11 Basit Regresyon ve korelasyon analizi
12 Gıda Mühendisliğinde Bir İstatistik Uygulaması
13 Yapılan İstatistik Uygulamasına Dair Hesaplamaların Yapılması
14 Yapılan İstatistik Uygulamasının Analizi ve Değerlendirmesi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

[2]. Şahamet Bülbül, “Tamamlayıcı İstatistik”, 2000.
[3].Özer Serper, “Uygulamalı İstatistik”, 2000.
[4].Münevver Turanlı, “İstatistik Temel Kavramlar ve Uygulamaları”, 1995.
[5].Montgomery, D.C., Runger,G.C, “ Applied Statistics and Probability for Engineers”, John Wiley&Sons, 1999.
[6]. Özkan Ünver, Hamza Gamgam,“Uygulamalı Temel İstatistiksel Yöntemler”,2008.
[7].Vasfi Nadir Tekin,”İstatistiğe giriş”,2008.
[8]. Durmuş Dündar, Nazan Çağlar,”İstatistik”,2008.
[9].Cevdet Cerit, Müşerref Yüksel,” Olasılık Problemleri”, 2011

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. X
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, X
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. X
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 30
6. Ödev 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 5
2. Ödev 10
3. Ödev 5
4. Ödev 10
5. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 94
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,76
Dersin AKTS Kredisi 4