Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | GDM 204 | 4 | 2 + 2 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe / İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR, Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ, Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Temel mikrobiyoloji bilgilerinin kazandırılması |
Dersin İçeriği | Mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, yapıları, üremeleri ve metabolizmaları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların hayvanlar ve bitkilerle olan benzerliklerini ve farklılıklarını tartışır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
2 | Prokaryotik ve ökaryotik hücre yapılarını karşılaştırır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , |
3 | Bakteri, küf ve mayalardaki üreme şekillerini anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
4 | Besiyerlerini çeşitli özelliklere göre sınıflandırır. | Anlatım, | Sınav , |
5 | Mikroskop altında bakteri, küf ve maya hücrelerini ayırt edebilir. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Performans Görevi, |
6 | Bakteri kültüründen preparat hazırlayıp mikroskopta inceler. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
7 | Sürme tekniği ile karışık bir kültürden izolasyon yapabilir. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Performans Görevi, |
8 | Bakteri hücresinde bulunan yapıların fonksiyonlarını anlatır. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
9 | Bakterilerin tanımlama testlerini yapar. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş Dersin tanıtımı, Mikrobiyolojinin tanımı, önemi, tarihçesi | |
2 | Mikroorganizmaların doğadaki yeri, prokaryotik ve ökaryotik hücre | |
3 | Bakteri, küf ve mayalarda üreme | |
4 | Besiyerleri ve sterilizasyon | |
5 | Mikroorganizmaların çalışması üzerine etkili faktörler | |
6 | Hücre Strüktürü: Bakteri çekirdeği | |
7 | Hücre Strüktürü: Sitoplâzma ve sitoplâzmada bulunan yapılar | |
8 | Hücre Strüktürü: Sitoplâzma ve sitoplâzmada bulunan yapılar | |
9 | İzolasyon | |
10 | İdentifikasyon | |
11 | Taksonomi | |
12 | Virüs, Alg ve protozoa | |
13 | Metabolizma ve enerji kazanımı | |
14 | Metabolizma ve enerji kazanımı |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | GENEL MİKROBİYOLOJİ DERS NOTLARI, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
Ders Kaynakları | 1. Fundamentals of Microbiology (Edward Alcamo, 6 th Edition |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | X | |||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | ||||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | ||||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 15 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 30 |
1. Ödev | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 14 | 14 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 143 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,72 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |