Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Araştırma Teknikleri İKT 564 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL
Dersi Verenler Doç.Dr. ABİDİN ÖNCEL,
Dersin Yardımcıları Araştırma Görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı İktisat biliminin temel kaynaklarının tanıtılması, yararlanma yöntemleri ve elde edilmesi, doğru düşünme ve doğru bilgiye ulaşma metotları, bilgiyi alma, anlama, yararlanma, ifade etme ve yazma teknikleri.
Dersin İçeriği Bilginin tanımı, bilgiye ulaşabilme, yararlanma, bilim üretme, veri toplama, verileri analiz etme, raporlama ve bu alanda çağdaş teknikler.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bilgi kavramı ve bilginin kaynaklarını tanımlar Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
2 Bilim için farklı yaklaşımları tanıtır. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
3 Bilimsel araştırma süreci ve araştırma konusunun belirlenmesi hakkında gerekli değişkenleri tanımlar ve yorumlar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
4 Eleştirel kaynak incelemesi yapar, hipotez ve strateji geliştirir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
5 Kaynaklardan uygun bir şekilde alıntı yapar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
6 Bilimsel araştırmada yararlanılan kaynaklardan düzgün kaynakça oluşturur. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
7 Bilimsel araştırmada alternatif veri toplama tekniklerini ayırt eder. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
8 Araştırmalarda kullanılan ölçme ve ölçek türlerini ayırt eder. Anlatım, Sınav , Ödev,
9 ARASINAV Sınav ,
10 Araştırma evrenini seçer ve örneklemeyi oluşturur Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
11 Nitel analiz tekniklerini ayırt eder ve açıklar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
12 Araştırma raporu hazırlama tekniklerini bilir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
13 Araştırmada kullanılan verileri SPSS ortamında analiz eder. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Ödev,
14 Bilimsel bir araştırmayı tasarlar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Bilgi ve bilginin kaynakları Ruane, Janet M (2005). Essential of Research Methods: A Guide to Social Science Research, Blackwell
2 Bilim ve bilimsel yaklaşım ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
3 Bilimsel araştırma süreci ve araştırma konusu seçimi ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
4 eleştirel kaynak incelemesi, hipotez ve strateji geliştirme ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
5 Alıntı yapma teknikleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
6 Kaynakça düzenleme teknikleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
7 Bilimsel araştırmada veri toplama yöntemleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
8 Araştırmalarda Ölçme ve Ölçekler ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
9 ARASINAV
10 Araştırma evreni ve örnekleme ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
11 Nitel analiz teknikleri ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
12 Araştırma raporu hazırlama ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
13 SPSS uygulamaları ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
14 Genel değerlendirme ve örnek uygulama ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları ALTUNIŞIK, Remzi, R. Coşkun, S. Bayraktaroğlu ve E. Yıldırım (2010), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri-SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, Genişletilmiş 6. Baskı, Sakarya.
KARASAR, Niyazi (1994), Bilimsel Araştırma Yöntemi, 6. Basım, Ankara.
SEYİDOĞLU, Halil (1995), Bilimsel Araştırma ve Yazma El kitabı, Güzem Yayınları, Geliştirilmiş 6. Baskı, İstanbul.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Gerçek hayattaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımlarında geniş bir bakış açısından hareketle, iktisadi konularda analitik yönden tutarlı fikir oluşturma ve bu fikri savunma becerisine sahip olan, başkalarınca oluşturulan fikirleri de tutarlı bir şekilde eleştirebilme. X
2 Sayısal ve grafiksel metotlarla Genel mikro iktisat teorisi (üretim ve tüketim teorileri, mal ve faktör piyasaları, genel denge ve refah teorileri) hakkında tam bilgili olma.
3 Sayısal ve grafiksel metotlarla Genel makro iktisat teorisi (Klasik, Neoklasik, Keynesçi, NeoKeynesçi ve Parasalcı modeller) hakkında tam bilgili olma.
4 Sayısal ve grafiksel metotlarla (Uluslararası) ticaret teorisine (mal, faktör ve sermaye hareketliliği modelleri) hakkında tam bilgili olma.
5 Ekonometri teorilerine (kesit, zaman serisi ve hem kesit hem de zaman serisi şeklindeki verilerin analizine ilişkin teorilere) hakimdir ve iktisadi problemlere çözüm üretmede kullanabilme. X
6 İktisadi bakış açısına ihtiyaç duyulan alanlarda disiplinler arası akademik çalışmalara hazır olma. X
7 Kamu ekonomisi, Endüstriyel Organizasyon (Endüstri Ekonomisi), Çevre ve Doğal Kaynaklar Ekonomisi, Çalışma Ekonomisi, Bilgi ve Mülkiyet Ekonomileri, Uluslararası Ticaret ve Finans Ekonomisi, Para ve Bankacılık Ekonomisi, Ekonomik Büyüme ve Kalkınma, gibi kendilerinin seçtiği iktisadın alt dallarından üçünde uzmanlaşma.
8 Bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olma.
9 Hem temel bilgisayar kullanımında (word ve excel benzeri programlarda) hem de iktisadi analiz yapmaya yardımcı olan en az iki bilgisayar programının (SAS, SPSS, Eviews, Access, Minitab ve benzeri) kullanımını tam olarak yapabilme. X
10 İktisadın sosyal bir disiplin olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 5
2. Kısa Sınav 5
1. Ödev 30
Toplam 100
2. Final 80
1. Yıl İçinin Başarıya 20
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Toplam İş Yükü 142
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,68
Dersin AKTS Kredisi 6