Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Gıda Kimyası | GDM 652 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda bileşenlerinin (su ve buz, karbonhidrat, protein, lipit, enzim, vitamin ve minerallerin) kimyasal yapılarını, özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını ve etkileşimlerini, gıda işleme ve depolama boyunca gıda bileşenlerinde meydana gelen kimyasal reaksiyonları ve etkileşimlerini incelemektir. Bu ders kapsamında lisansüstü öğrenciler gıda bileşenlerinin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve kimyasal reaksiyonlarını, gıdalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliğine etkisini değerlendirebilecekler ve gıda işleme ve muhafaza ile gıda kimyası arasında ilişki kurabileceklerdir. |
Dersin İçeriği | Dersin İçeriği (Bölüm, ana başlık, alt başlıklar halinde sıralayınız), 1.Gıda bileşenleri, fiziksel, kimyasal ve fonksiyonel özellikler ve reaksiyonlar, Su ve buz, Mono ve polisakkaritler, Aminoasitler ve proteinler, Enzimler, Yağ asitleri, trigliseridler ve lipitler, Vitaminler ve mineraller, 2. Gıda bileşenlerinde işleme, ambalajlama ve depolamaya bağlı olarak meydana gelen kimyasal değişimler, 3.Gıda bileşenlerinin reaksiyonları ve gıda kalitesi, güvenliği ve raf ömrü arasındaki ilişki |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda kimyası amaç ve kapsamını irdeleyebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Gıda bileşenlerinin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve kimyasal reaksiyonlarını analiz edebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Gıdalarda meydana gelen kimyasal reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliğine etkisini değerlendirebileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Gıda işleme ve muhafaza ile gıda kimyası arasında ilişki kurabileceklerdir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda komponentlerinin fiziksel ve kimyasal durumları | |
2 | Su ve buzun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su akivitesi | |
3 | Aminoasitler ve fizikokimyasal özellikleri, peptit ve proteinlerin temel özellikleri | |
4 | Proteinlerin yapısı, sınıflandırması, fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikleri | |
5 | Enzimler (yapı, temel özellikler, enzim aktivitesi, enzimatik esmerleşme) | |
6 | Karbonhidratlar (basit şekerler ve oligosakkaritler ve karbonhidratların yapısı, özellikleri ve reaksiyonları) | |
7 | Karbonhidratlar-2 (polisakkaritler ve fonksiyonel özellikleri) | |
8 | Lipitler-1 (yağ asitleri,di-tri gliseridler yapıları ve özellikleri) | |
9 | Lipitler-2 (lipitlerin fiziksel-kimyasal özellikleri, polimorfizm, lipitlerde bozulma tepkimeleri (oksidasyon ve hidroliz), interesterifikasyon) | |
10 | Vitaminler | |
11 | Mineraller | |
12 | Örnek-problem çözümü-esmerleşme reaksiyonları | |
13 | Örnek-problem çözümü-oksidasyon reaksiyonları | |
14 | Dönem projesi sunumları |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ayhan, Z. 2009. Gıda Kimyası Ders Notları. Kırgız Türk Manas Üniversitesi Yayınları: 111. Ders Notları Dizisi: 4. Bişkek, Kırgızistan. |
Ders Kaynakları | Food Chemistry. O. R. Fennema. 1985. 2nd Edition. Marcel Dekker, NY. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | ||||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | X | |||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 30 |
1. Ödev | 10 |
2. Ödev | 10 |
1. Proje / Tasarım | 30 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 12 | 12 |
Ödev | 2 | 5 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 138 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,52 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |