Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Meyve ve Sebze Ürünleri Analizleri GAP 203 3 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN
Dersi Verenler Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulamaları; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulamalarının yapılması
Dersin İçeriği Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, Meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 TSEye uygun olarak, örnek (numune) alma kuralları ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatmak, Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
2 Meyve sebze alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini anlatmak ve sonuçları yorumlamak Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
3 ) Meyve sebze analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini ana hatlarıyla anlatmak Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
4 Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlamak Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda kontrolü ve Kontrol laboratuarlarının işlevleri [1] Sayfa 1-9
2 Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Kurumadde tayini,rutubet tayini,kül tayini,Yağ tayini) [1] Sayfa 9-11
3 Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini) [1] Sayfa 11-16
4 Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) [1] Sayfa 117-123/[4] TS 382
5 Konserve Analizleri (Kimyasal analizler) [1] Sayfa 123-129/[4] TS 382
6 Meyve suyu Analizleri(numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) [1] Sayfa 129-133/[3] TS 1596/
7 Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler ) [1] Sayfa 133-150/[5] TS 11914/[6] TS3631/[8] TS 3684
8 Alkollü içecek Analizleri (numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) [1] Sayfa 169-190/[2] TS 521
9 Ara sınav
10 Alkollü içecek Analizleri (Kimyasal analizler) [1] Sayfa 169-190
11 Turşu analizleri [9] TS 4200/[10] TS 4213
12 Reçel ve Marmelat analizleri [11] TS 3958/[12] TS 3734/[13] TS 10035
13 Ketçap ve zeytin ezmesi analizleri [14] TS 5282/[15] TS 7630
14 Sirke Analizleri [16] TS 1880
Kaynaklar
Ders Notu [1] Dokuzlu,C. 2000. Gıda Analizleri. Marmara kitabevi,Bursa
Ders Kaynakları [2] TS 521 , Şaraplar, 07.01.1976, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[3] TS 1596 , Şeftali nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[4] TS 382, Bezelye Konservesi, 12.04.1991, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[5] TS 11914, Vişne nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[6] TS 3631, Vişne suyu, 21.04.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[7] TS 11915, Portakal nektarı, 20.07.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA.
[8] TS 3684, Vişne suyu konsantresi, 29.01.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[9] TS 4200, Lahana Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[10] TS 4213, Patlıcan Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[11] TS 3958, Vişne reçeli, 20.04.1987, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[12] TS 3734, Marmelatlar, 30.03.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[13] TS 10035,Reçel yapım kuralları, 24.03.1992, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[14] TS 5282, Ketçap, 21.03.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[15] TS 7630, Zeytin ezmesi, 21.11.1989, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
[16] TS 1880, Sirke, 23.02.1988, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
2 X
3 X
4 X
5 X
6 X
7 X
8 X
9 X
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 6 6
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 136
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,44
Dersin AKTS Kredisi 5