Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Meyve ve Sebze Ürünleri Analizleri | GAP 203 | 3 | 2 + 1 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulamaları; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulamalarının yapılması |
Dersin İçeriği | Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, Meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | TSEye uygun olarak, örnek (numune) alma kuralları ve örnek hazırlama yöntemlerini ana hatlarıyla anlatmak, | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
2 | Meyve sebze alanında uygulanan genel analiz yöntemlerinin prensiplerini anlatmak ve sonuçları yorumlamak | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
3 | ) Meyve sebze analizlerinin, farklı ürünlerde uygulanma yöntemlerini ana hatlarıyla anlatmak | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
4 | Analiz sonuçlarını değerlendirerek yorumlamak | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda kontrolü ve Kontrol laboratuarlarının işlevleri | [1] Sayfa 1-9 |
2 | Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Kurumadde tayini,rutubet tayini,kül tayini,Yağ tayini) | [1] Sayfa 9-11 |
3 | Gıda maddelerine yapılan bazı temel kimyasal analizler (Protein Tayini,Tuz tayini,asitlik tayini) | [1] Sayfa 11-16 |
4 | Konserve Analizleri (Numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) | [1] Sayfa 117-123/[4] TS 382 |
5 | Konserve Analizleri (Kimyasal analizler) | [1] Sayfa 123-129/[4] TS 382 |
6 | Meyve suyu Analizleri(numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) | [1] Sayfa 129-133/[3] TS 1596/ |
7 | Meyve suyu Analizleri ( Kimyasal analizler ) | [1] Sayfa 133-150/[5] TS 11914/[6] TS3631/[8] TS 3684 |
8 | Alkollü içecek Analizleri (numune alma,Ambalaj,duyusal,Fiziksel analizler) | [1] Sayfa 169-190/[2] TS 521 |
9 | Ara sınav | |
10 | Alkollü içecek Analizleri (Kimyasal analizler) | [1] Sayfa 169-190 |
11 | Turşu analizleri | [9] TS 4200/[10] TS 4213 |
12 | Reçel ve Marmelat analizleri | [11] TS 3958/[12] TS 3734/[13] TS 10035 |
13 | Ketçap ve zeytin ezmesi analizleri | [14] TS 5282/[15] TS 7630 |
14 | Sirke Analizleri | [16] TS 1880 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Dokuzlu,C. 2000. Gıda Analizleri. Marmara kitabevi,Bursa |
Ders Kaynakları | [2] TS 521 , Şaraplar, 07.01.1976, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [3] TS 1596 , Şeftali nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [4] TS 382, Bezelye Konservesi, 12.04.1991, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [5] TS 11914, Vişne nektarı, 20.03.2008, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [6] TS 3631, Vişne suyu, 21.04.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [7] TS 11915, Portakal nektarı, 20.07.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA. [8] TS 3684, Vişne suyu konsantresi, 29.01.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [9] TS 4200, Lahana Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [10] TS 4213, Patlıcan Turşusu, 22.02. 1990, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [11] TS 3958, Vişne reçeli, 20.04.1987, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [12] TS 3734, Marmelatlar, 30.03.2006, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [13] TS 10035,Reçel yapım kuralları, 24.03.1992, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [14] TS 5282, Ketçap, 21.03.2003, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [15] TS 7630, Zeytin ezmesi, 21.11.1989, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA [16] TS 1880, Sirke, 23.02.1988, Türk Standartları Enstitüsü,Necatibey Cad. No:112,06100 Bakanlıklar/ANKARA |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 6 | 6 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 136 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,44 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |