Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Kimyası | MYO 118 | 2 | 3 + 0 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN, Öğr.Gör. ABDÜLHAKİM AYDIN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların yapısında bulunan bileşenlerin yapı ve özelliklerini kavratmak |
Dersin İçeriği | Gıdalarda makro (su, karbohidratlar, proteinler, lipidler) ve mikro (vitaminler, mineraller vb) yapı taşlarının kimyası ve bu bileşenlerde meydana gelebilecek değişikliklerin gıda üzerindeki etkileri. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda kimyasının önemini ve ilişkili olduğu disiplinleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Gıdalarda bulunan bileşenlerin kimyasal yapısı ve özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Temel gıda bileşenlerinin metabolizmadaki fonksiyonlarını sıralar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Gıdalarda meydana gelen olumlu ya da olumsuz değişimlerin kontrolünü ya da önlenmesini açıklar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda Kimyasına Giriş | |
2 | Su ve özellikleri | |
3 | Karbohidratlar | |
4 | Lipitler | |
5 | Aminoasitler | |
6 | Proteinler (Basit Proteinler) | |
7 | Proteinler (Bileşik Proteinler) | |
8 | Enzimler | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Yağda çözünen vitaminler | |
11 | Suda çözünen vitaminler | |
12 | Mineraller | |
13 | Fenolik bileşikler ve doğal renk maddeleri | |
14 | Besinlerin Bozunması |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | [1] Galioğlu O., "Gıda Kimyası", İTÜ FEF Matbaası, İstanbul, 1990 [2] Demirci M., "Gıda Kimyası", Trakya Üniversitesi Yayınları, Tekirdağ, 1999 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
3. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 5 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 3 | 5 | 15 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |