Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Duyusal Analiz Teknikleri | GTP 205 | 3 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör.Dr. YELİZ PARLAK |
Dersi Verenler | Doç.Dr. FATİH SÖNMEZ, Öğr.Gör. ABDÜLHAKİM AYDIN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaları duyusal yönden değerlendirmek, panel odası ve örnekleri testler için hazırlamak, gıdalarda duyusal testleri uygulayabilme yeterliliğini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Duyusal değerlendirmenin tarihsel gelişimi. Duyusal değerlendirmenin kapsamı. Panel oluşturmak ve panelistlerin seçimi. Duyusal analiz yöntemleri. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Duyusal analizlerin önemi ve gereğini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Duyusal analiz öncesi işlemleri açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
3 | Panel oluşturur ve panelistlerin seçimini yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, | Performans Görevi, |
4 | Duyusal analiz tekniklerini ayırt eder. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
5 | Duyusal analiz yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , Performans Görevi, |
6 | Analiz sonuçlarını değerlendirir. | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Duyusal analiz yönteminin tanımı. Duyusal gelişimin tarihsel gelişimi. | |
2 | Duyusal değerlendirmenin kapsamı. | |
3 | Panel oluşturma. Panelistlerin seçimi ve eğitimi. | |
4 | Panelistlerin seçimi ve eğitimi. | |
5 | Duyusal değerlendirmenin yapılacağı ortamın özellikleri. | |
6 | Duyusal analizler için gıda örneklerinin hazırlanması. | |
7 | Tek örnekli değerlendirme testleri. | |
8 | Faklılık testleri. İkili test tekniği | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Eşlenmiş kıyaslama testi. İkili-üçlü test. Üçgen test | |
11 | Kalite-kantite testleri. Sıralama testleri. | |
12 | Puanlama testleri. | |
13 | Hedonik skala yöntemi. | |
14 | Profil testleri. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1.Altuğ, T. 1993; Duyusal Test Teknikleri, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:28. 2. Altuğ T, Elmacı, Y. 2012. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidaş yay. |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 2 | 6 | 12 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 4 | 4 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 114 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,56 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |