Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Alkollü Alkolsüz İçecekler ve Su Analizleri GAP 104 2 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN
Dersi Verenler Doç.Dr. ÖMER BEYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Alkollü ve alkolsüz içeceklerde uygulanan analizler hakkında yeterliliklerini kazandırmak ve analiz metotlarına uygun olarak sulardan numune alma, sularda fiziksel ve kimyasal analizleri yapma ve değerlendirme yeterliliklerini kazandırmak.
Dersin İçeriği Alkollü ve alkolsüz içeceklerin özellikleri. Bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, gazlı içecekler ile sporcu ve enerji içeceklerinden ve sudan numune alma, fiziksel, kimyasal ve duyusal muayeneler
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Alkollü veya alkolsüz içeceklerden ve sulardan numune alır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
2 Sularda ve fermente alkollü içeceklerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Gazlı içeceklerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Su ve alkollü alkolsüz içeceklerdeki analizlerinde kullanılan laboratuar cihazlarının kalibrasyonunu yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Analiz sonuçlarını değerlendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Alkollü alkolsüz içeceklerin ve suyun özellikleri ve numune almak
2 Sularda pH analizi, bulanıklık analizi, renk analizi yapma ve değerlendirme
3 Sularda klor tayini, amonyum tayini, sertlik tayini yapma ve değerlendirme
4 Sularda Nitrat ve nitrit tayini yapma ve değerlendirme
5 Biranın tanımı ve özellikleri. Birada karbondioksit ve kükürtdioksit tayini
6 Birada asitlik, alkol ve yoğunluk tayini ve duyusal analizler
7 Şarabın tanımı ve bileşimi. Şarap üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar. Şarapta alkol, asitli ve kuru madde tayini.
8 Şarapta kül, kükürtdioksit ve sorbit tayini, uçar ve uçmayan asit tayini, Şarapta duyusal muayene
9 ARA SINAV
10 Yüksek alkollü içkilerin tanımı ve sınıflandırılması, Yüksek alkollü içkilerde alkol, toplam kuru madde, metil alkol ve uçucu bileşiklerin tayini ve duyusal muayene.
11 Gazlı içeceklerin tanımı ve sınıflandırması. Gazlı içeceklerde nitrat, yapay tatlandırıcı, toplam asitlik ve toplam şeker tayini.
12 Gazlı içeceklerde karbondioksit, fosforik asit ve kafein tayinini. Gazlı içeceklerde duyusal muayene
13 Sporcu ve enerji içeceklerini tanımı ve özellikleri. Sporcu ve enerji içeceklerinde kuru madde, asitlik ve karbondioksit tayinini
14 Sporcu ve enerji içeceklerinde kafein ve mineral madde tayinini. Sporcu ve enerji içeceklerinde duyusal muayene
Kaynaklar
Ders Notu 1. Cemeroğlu,B.,2007.Gıda Analizleri.Bizim Büro basımevi,Ankara.
2. Dokuzlu,C.2004.Gıda analizleri,Marmara Kitabevi,ISBN: 975-6955-06-6
3. Prof.Dr.Işıl Fidan, Doç.Dr.Ertan Anlı. Yüksek alkollü içkiler. 2002. Kavaklıdere eğitim yay. ISBN: 9789759513955,
4. Prof.Dr. Ahmet Aktaş, Arş.Gör.Bahattin Özdemir. İçki teknolojisi. 2005. Detay yay. ISBN:9758969218
5. Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
1 X
2 X
2 X
3 X
3 X
4 X
4 X
5
5 X
6 X
6 X
7
7 X
8 X
8 X
9 X
9
10
10 X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 2 5 10
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 4