Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Alkollü Alkolsüz İçecekler ve Su Analizleri | GAP 104 | 2 | 2 + 1 | 3 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. HÜSEYİN DURAN |
Dersi Verenler | Doç.Dr. ÖMER BEYHAN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Alkollü ve alkolsüz içeceklerde uygulanan analizler hakkında yeterliliklerini kazandırmak ve analiz metotlarına uygun olarak sulardan numune alma, sularda fiziksel ve kimyasal analizleri yapma ve değerlendirme yeterliliklerini kazandırmak. |
Dersin İçeriği | Alkollü ve alkolsüz içeceklerin özellikleri. Bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, gazlı içecekler ile sporcu ve enerji içeceklerinden ve sudan numune alma, fiziksel, kimyasal ve duyusal muayeneler |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Alkollü veya alkolsüz içeceklerden ve sulardan numune alır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
2 | Sularda ve fermente alkollü içeceklerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
3 | Gazlı içeceklerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analiz yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
4 | Su ve alkollü alkolsüz içeceklerdeki analizlerinde kullanılan laboratuar cihazlarının kalibrasyonunu yapar. | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
5 | Analiz sonuçlarını değerlendirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Alkollü alkolsüz içeceklerin ve suyun özellikleri ve numune almak | |
2 | Sularda pH analizi, bulanıklık analizi, renk analizi yapma ve değerlendirme | |
3 | Sularda klor tayini, amonyum tayini, sertlik tayini yapma ve değerlendirme | |
4 | Sularda Nitrat ve nitrit tayini yapma ve değerlendirme | |
5 | Biranın tanımı ve özellikleri. Birada karbondioksit ve kükürtdioksit tayini | |
6 | Birada asitlik, alkol ve yoğunluk tayini ve duyusal analizler | |
7 | Şarabın tanımı ve bileşimi. Şarap üretiminde dikkat edilmesi gereken noktalar. Şarapta alkol, asitli ve kuru madde tayini. | |
8 | Şarapta kül, kükürtdioksit ve sorbit tayini, uçar ve uçmayan asit tayini, Şarapta duyusal muayene | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Yüksek alkollü içkilerin tanımı ve sınıflandırılması, Yüksek alkollü içkilerde alkol, toplam kuru madde, metil alkol ve uçucu bileşiklerin tayini ve duyusal muayene. | |
11 | Gazlı içeceklerin tanımı ve sınıflandırması. Gazlı içeceklerde nitrat, yapay tatlandırıcı, toplam asitlik ve toplam şeker tayini. | |
12 | Gazlı içeceklerde karbondioksit, fosforik asit ve kafein tayinini. Gazlı içeceklerde duyusal muayene | |
13 | Sporcu ve enerji içeceklerini tanımı ve özellikleri. Sporcu ve enerji içeceklerinde kuru madde, asitlik ve karbondioksit tayinini | |
14 | Sporcu ve enerji içeceklerinde kafein ve mineral madde tayinini. Sporcu ve enerji içeceklerinde duyusal muayene |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1. Cemeroğlu,B.,2007.Gıda Analizleri.Bizim Büro basımevi,Ankara. 2. Dokuzlu,C.2004.Gıda analizleri,Marmara Kitabevi,ISBN: 975-6955-06-6 3. Prof.Dr.Işıl Fidan, Doç.Dr.Ertan Anlı. Yüksek alkollü içkiler. 2002. Kavaklıdere eğitim yay. ISBN: 9789759513955, 4. Prof.Dr. Ahmet Aktaş, Arş.Gör.Bahattin Özdemir. İçki teknolojisi. 2005. Detay yay. ISBN:9758969218 5. Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Analiz Metotları Tebliği |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | X | ||||||
1 | X | ||||||
2 | X | ||||||
2 | X | ||||||
3 | X | ||||||
3 | X | ||||||
4 | X | ||||||
4 | X | ||||||
5 | |||||||
5 | X | ||||||
6 | X | ||||||
6 | X | ||||||
7 | |||||||
7 | X | ||||||
8 | X | ||||||
8 | X | ||||||
9 | X | ||||||
9 | |||||||
10 | |||||||
10 | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 2 | 5 | 10 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |