Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Genel Mikrobiyoloji MYO 105 1 3 + 1 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. NİHAL KANAT
Dersi Verenler Öğr.Gör. NİHAL KANAT,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Temel mikrobiyoloji kavram ve uygulama metotlarını öğrenciye kazandırmak
Dersin İçeriği Mikroorganizmaların özellikleri, gelişme koşulları, mikrobiyel üremenin kontrol altına alınması, mikrobiyel metabolizma, numune alınması, mikroorganizmaların sayımı, izolasyon ve identifikasyon.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mikrobiyoloji ile ilgili kavramları tanımlayabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
2 Mikroorganizmaları sınıflandırmasını yapabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
3 Mikroorganizmaların türlerine göre özelliklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
4 Mikroorganizmaların beslenme, gelişme ve üreme özelliklerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi,
5 Mikrobiyal bulaşma ile ilgili bilgiye sahip olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Sözlü Sınav,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı, tarihçesi ve gelişimi / Mikrobiyoloji laboratuvarının genel tanıtımı ve uyulması gereken kurallar Kaynaklardaki ilgili Bölümler
2 Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Prokaryotik ve ökaryotik hücre / Preparat hazırlama ve inceleme Kaynaklardaki ilgili Bölümler
3 Bakterilerin genel ve morfolojik özellikleri, Bakterilerin anatomik yapısı, / Boya ve boyama metotları (Basit Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) Kaynaklardaki ilgili Bölümler
4 Bakterilerde üreme / Boya ve boyama metotları (Gram Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) Kaynaklardaki ilgili Bölümler
5 Küf mantarlarının genel özellikleri Küf mantarlarında üreme / Boya ve boyama metotları (Negatif Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) Kaynaklardaki ilgili Bölümler
6 Mayalar ve genel özellikleri / Bakteri Endosporları ve Spor Boyama Kaynaklardaki ilgili Bölümler
7 Virüslerin genel özellikleri Virüslerde üreme Kaynaklardaki ilgili Bölümler
8 Mikroorganizmaların beslenmeleri ve gelişmeleri Kaynaklardaki ilgili Bölümler
9 ARA SINAV
10 Mikrobiyel üremenin kontrol altına alınması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
11 Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler / Besiyeri hazırlanması Kaynaklardaki ilgili Bölümler
12 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları Kaynaklardaki ilgili Bölümler
13 Mikrobiyolojik metotlar / Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları Kaynaklardaki ilgili Bölümler
14 Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları Mikroorganizmaların sayımı Kaynaklardaki ilgili Bölümler
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Acar, J. 1977. Genel Mikrobiyoloji ders notları Anonymous. 2005.
Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Ed: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 358 sayfa.
Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın Serisi: 46. Ankara, 548 sayfa.
Gürgün, V., Halkman, A.K. 1988. Mikrobiyolojide Sayım yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 7. San Matbaası, Ankara, 146 sayfa.
Özçelik, S. 1998. Genel Mikrobiyoloji (İkinci Basım) Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 1. Atabey / Isparta, 259 sayfa.
Temiz, A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri.
Topal, Şeminur. 1996. Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim sistemleri. TÜBİTAK-MAM Matbaası, Gebze/Kocaeli, 225 sayfa.
Temiz,A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 266 Sayfa.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 171
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,84
Dersin AKTS Kredisi 6