Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Genel Mikrobiyoloji | MYO 105 | 1 | 3 + 1 | 4 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. NİHAL KANAT |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. NİHAL KANAT, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Temel mikrobiyoloji kavram ve uygulama metotlarını öğrenciye kazandırmak |
Dersin İçeriği | Mikroorganizmaların özellikleri, gelişme koşulları, mikrobiyel üremenin kontrol altına alınması, mikrobiyel metabolizma, numune alınması, mikroorganizmaların sayımı, izolasyon ve identifikasyon. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyoloji ile ilgili kavramları tanımlayabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
2 | Mikroorganizmaları sınıflandırmasını yapabilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
3 | Mikroorganizmaların türlerine göre özelliklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
4 | Mikroorganizmaların beslenme, gelişme ve üreme özelliklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Sözlü Sınav, Performans Görevi, |
5 | Mikrobiyal bulaşma ile ilgili bilgiye sahip olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Sözlü Sınav, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojinin tanımı, kapsamı, tarihçesi ve gelişimi / Mikrobiyoloji laboratuvarının genel tanıtımı ve uyulması gereken kurallar | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
2 | Mikroorganizmaların klasifikasyonu ve isimlendirilmesi, Prokaryotik ve ökaryotik hücre / Preparat hazırlama ve inceleme | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
3 | Bakterilerin genel ve morfolojik özellikleri, Bakterilerin anatomik yapısı, / Boya ve boyama metotları (Basit Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
4 | Bakterilerde üreme / Boya ve boyama metotları (Gram Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
5 | Küf mantarlarının genel özellikleri Küf mantarlarında üreme / Boya ve boyama metotları (Negatif Boyama tekniği kullanarak mikroskopta inceleme) | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
6 | Mayalar ve genel özellikleri / Bakteri Endosporları ve Spor Boyama | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
7 | Virüslerin genel özellikleri Virüslerde üreme | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
8 | Mikroorganizmaların beslenmeleri ve gelişmeleri | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
9 | ARA SINAV | |
10 | Mikrobiyel üremenin kontrol altına alınması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
11 | Mikroorganizmalar arasındaki ilişkiler / Besiyeri hazırlanması | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
12 | Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
13 | Mikrobiyolojik metotlar / Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
14 | Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonları Mikroorganizmaların sayımı | Kaynaklardaki ilgili Bölümler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Acar, J. 1977. Genel Mikrobiyoloji ders notları Anonymous. 2005. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Ed: A. Kadir Halkman. Başak Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara, 358 sayfa. Arda, M. 2000. Temel Mikrobiyoloji. Medisan Yayın Serisi: 46. Ankara, 548 sayfa. Gürgün, V., Halkman, A.K. 1988. Mikrobiyolojide Sayım yöntemleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 7. San Matbaası, Ankara, 146 sayfa. Özçelik, S. 1998. Genel Mikrobiyoloji (İkinci Basım) Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 1. Atabey / Isparta, 259 sayfa. Temiz, A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Topal, Şeminur. 1996. Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim sistemleri. TÜBİTAK-MAM Matbaası, Gebze/Kocaeli, 225 sayfa. Temiz,A. 1994. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Şafak Matbaacılık Ltd.Şti. Ankara, 266 Sayfa. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 171 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |