Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği | SAU 031 | 0 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek. |
Dersin İçeriği | İşlenmiş veya çiğ gıdalardan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına potansiyel zararlı etkileri ve korunma yöntemleri,Gıda kökenli sağlık riskleri,. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Gıda bozulma etkenleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
3 | Gıda kökenli sağlık risklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
4 | Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
5 | Gıda katkı maddelerinin risklerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
6 | Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon konularının öenmini kavrar. | Anlatım, | Sınav , |
7 | Gıda güvenlik programlarının amaçlarını ve önemini kavrar. |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Gıda güvenliği tanımı ve önemi | |
2 | Gıda bozulma etkenleri | |
3 | Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler) | |
4 | Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler ve parazitler) | |
5 | Gıda kökenli sağlık riskleri 3 ( kimyasal kontaminantlar) | |
6 | Gıda kökenli sağlık riskleri 4 (doğal gıda kontaminantları) | |
7 | Mantar zehirlenmeleri | |
8 | Gıda katkı maddeleri | |
9 | Gıda koruma teknikleri | |
10 | Gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon | |
11 | Gıda güvenlik programları | |
12 | Gıda güvenliği uygulamaları | |
13 | Gıda güvenliği uygulamaları | |
14 | Genel değerlendirme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıda güvenliği ders notu, Sakarya Üniversitesi. |
Ders Kaynakları | 1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996. TÜBİTAK. 2. Food Safety, Julie Miller Jones, 2004, CRS Press. 3.Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara. 4.Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir. 5.Başoğlo F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri 2011, Dora Yayınevi, Bursa. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 4 | 8 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 121 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |