Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Banka ve Sigorta Muhasebesi BSP 219 3 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. NERMİN CEREN TÜRKMEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı; Bankacılık ve Sigortacılık Programında öğrenim gören öğrencilerin Banka ve Sigorta Muhasebesi ve önemi hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Banka ve Sigorta muhasebesi hakkında genel bilgiler ve banka ve Sigorta muhasebesinin fonksiyonları, uygulanma biçimleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Banka muhasebesi ile ilgili temel kavramları kavrayabilme Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
2 Bankaların fon sağlama kaynaklarını belirleyebilecek ve kaynakların nasıl muhasebeleştirildiğini açıklayabilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
3 Kredi ile ilgili kavramları tanımlayabilecek, kredi işlemlerini muhasebeleştirebilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
4 Bankaların sundukları hizmetleri, kambiyo işlemlerini açıklayabilecek ve bu işlemleri muhasebeleştirebilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
5 Sigorta poliçesi tahakkuk ve tahsil, komisyon, poliçe iptali ve tazminat ödemelerine ilişkin muhasebe kayıtlarını yapabilece Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
6 Banka ve sigorta işletmelerinde muhasebe ile ilgili dönem sonu işlemlerini yapabilecek ve finansal tablolarını hazırlayabilecektir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
7
8
9
10
11
12
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Genel Olarak Bankalar ve Bankacılık Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
2 Genel Muhasebe kavramları "Genel Muhasebe" isimli kitapların ilk bölümünün çalışılarak gelinmesi gerekmektedir.
3 Banka ve sigorta Muhasebesi Hakkında Genel Bilgiler, Banka ve sigorta Muhasebesinin Fonksiyonları Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
4 Bankaların Kaynak Sağlama Ve Muhasebe İşlemleri Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
5 Genel Olarak Krediler Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
6 Kredilere İlişkin İşlemler, Kredilerin Muhasebeleştirilmesi Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
7 Hizmet İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
8 Yabancı Para İşlemleri Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
9 Ara sınav
10 Banka İşletmelerinde Dönem Sonu İşlemleri Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
11 Sigorta İşletmelerinde Muhasebe Sistemi Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
12 Sigorta, Reasürans ve Koasürans İşlemelerinin Muhasebeleştirilmesi Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
13 Sigorta İşletmelerinde Dönem Sonu İşlemleri Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
14 Banka ve Sigorta İşletmelerinin Finansal Tabloları Ders kitabının konuyla ilgili bölümünün çalışılarak derse gelinmesi gerekmektedir.
Kaynaklar
Ders Notu Banka ve Sigorta Muhasebesi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, Eskişehir, 2013
Ders Kaynakları BANKA MUHASEBESİ MESUT YILDIRIM (TBB YAYINLARI 2008)
BANKA MUHASEBESİ ORHAN SEVİLENGÜL (GAZİ KİTAPEVİ 2001)
BANKA MUHASEBESİ ALPTEKİN GÜNEY (BETA YAYINCILIK 2009)
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 X
2 X
3 X
4
5 X
6
7 X
8
9
10 X
11
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 3 3
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 111
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,44
Dersin AKTS Kredisi 4