Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İleri Gıda Analizleri GDM 554 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizlerinde HPLC tekniğinin  kavratılmasıdır.

Dersin İçeriği

Bu ders temel kromatografik  ayrım tekniklerini, HPLC siteminde yer alan parçaların tanıtılması,HPLC'deki ayrım mekanizmaları, bileşenlerin tanımlanması, bunların miktarlarının hesaplanması ve gıda örneklerine ilişkin uygulamaları içerir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 HPLC ayrım şekillerini ve prensibini kavrar. Anlatım, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev,
2 HPLC sisteminin parçalarını öğrenir. Anlatım, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev,
3 Bileşenlerin tanımlanması ve miktarsal olarak hesaplanması Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kromatografik yöntemlerin tarihçesi ve sınıflandırılması
2 HPLC tekniğinin uygulamaları alanları ve üstünlükleri
3 HPLC sisteminin temel bileşenleri (pompa, enjeksiyon sistemleri)
4 Kolonlar
5 Spektrofotometri, Absorbans spektrometrisi, Floresans spektrometrisi, Kütle spektrometrisi, Nükleer Manyetik rezonans
6 HPLC ayrım şekilleri (Ters ve Normal Faz Kromatografisi)
7 HPLC ayrım şekilleri (İyon değişim ve Boyut Eleme Kromatografisi)
8 Ara sınav
9 HPLC koşullarının belirlenmesi
10 Bileşenlerin tanımlanması
11 Bileşenlerin miktarlarının hesaplanması
12 Sonuçların değerlendirilmesi
13 HPLC yöntemi ile C vitamini analizi
14 HPLC yöntemi ile HMF vitamini analizi
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara
Nollet, L.M.L. 2000. Food Analysis by HPLC. Marcel Dekker Inc., Newyork, USA.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi X
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi X
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
7 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
8 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
9 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
10 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
11 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
12 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 15
2. Performans Görevi (Laboratuvar) 15
3. Performans Görevi (Laboratuvar) 15
4. Performans Görevi (Laboratuvar) 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Performans Görevi (Laboratuvar) 4 8 32
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,92
Dersin AKTS Kredisi 6