Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İleri Gıda Analizleri | GDM 554 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı yüksek lisans öğrencilerine gıdaların analizlerinde HPLC tekniğinin kavratılmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders temel kromatografik ayrım tekniklerini, HPLC siteminde yer alan parçaların tanıtılması,HPLC'deki ayrım mekanizmaları, bileşenlerin tanımlanması, bunların miktarlarının hesaplanması ve gıda örneklerine ilişkin uygulamaları içerir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | HPLC ayrım şekillerini ve prensibini kavrar. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, |
2 | HPLC sisteminin parçalarını öğrenir. | Anlatım, Gösterip Yaptırma, | Sınav , Ödev, |
3 | Bileşenlerin tanımlanması ve miktarsal olarak hesaplanması | Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kromatografik yöntemlerin tarihçesi ve sınıflandırılması | |
2 | HPLC tekniğinin uygulamaları alanları ve üstünlükleri | |
3 | HPLC sisteminin temel bileşenleri (pompa, enjeksiyon sistemleri) | |
4 | Kolonlar | |
5 | Spektrofotometri, Absorbans spektrometrisi, Floresans spektrometrisi, Kütle spektrometrisi, Nükleer Manyetik rezonans | |
6 | HPLC ayrım şekilleri (Ters ve Normal Faz Kromatografisi) | |
7 | HPLC ayrım şekilleri (İyon değişim ve Boyut Eleme Kromatografisi) | |
8 | Ara sınav | |
9 | HPLC koşullarının belirlenmesi | |
10 | Bileşenlerin tanımlanması | |
11 | Bileşenlerin miktarlarının hesaplanması | |
12 | Sonuçların değerlendirilmesi | |
13 | HPLC yöntemi ile C vitamini analizi | |
14 | HPLC yöntemi ile HMF vitamini analizi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | B. Cemeroğlu, 2010. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 34. Ankara |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | X | |||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | X | |||||
4 | Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | X | |||||
5 | Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme | X | |||||
7 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri | X | |||||
8 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | X | |||||
9 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi | X | |||||
10 | Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | X | |||||
11 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
12 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
2. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
3. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
4. Performans Görevi (Laboratuvar) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 4 | 8 | 32 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 148 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,92 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |