Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Görüntü İşleme I ELM 021 0 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Sayısal Sinyal İşleme

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. RAŞİT KÖKER
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Her türlü bilginin sayısallaştırıldığı günümüzde, özellikle görüntülerin sayısallaştırılması işlemi de artmıştır. Görüntülerin sayısallaştırılması ise günlük hayattan akademik alandaki birçok çalışmanın ilgi odağı olmuştur. Gerek eski/zarar görmüş resimlerin görüntü işleme teknikleri ile yenilenmesi gerekse de otomasyon sistemleri, güvenlik sistemleri vb. alanlardaki kullanımı sayesinde popüler bir konu olmuştur.

Bu derste öğrencilerin temel görüntü işleme tekniklerini öğrenmesi, basit algoritmalar geliştirebilmesi, bunun içinde gerekli bilgisayar yazılımlarını kullanmayı öğrenmesi hedeflenmektedir.


Bu derste ögrencilerin görüntü islemeyi ögrenip, endüstriyel bir uygulamaya yönelik bir bilgisayar görmesi yazilimini; yapabilmeleri hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği

Görüntü işlemenin temelleri, Görme olayının oluşumu, Bilgisayarda görüntü oluşumu, Sayısal görüntünün temelleri, Görüntü iyileştirme teknikleri, Sayısal görüntüler için temel filtreleme teknikleri, Uygulamalar.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Görüntü elde etmek için kullanılan donanım elemanlarını inceler, görüntü sistemlerinin temellerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 İnsan görme sisteminde bir görüntünün nasıl oluştuğunu anlamak için görme sistemini ve renkleri inceler, görüntü sistemleri ile ilişkilendirir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Sayısal görüntüyü anlamak için sayısal görüntüyü oluşturan temel elemanları/ifadeleri tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 Görüntü işlemeyi anlamak için temel görüntü işleme tekniklerini inceler ve karşılaştırır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Görüntü işleme tekniklerini kullanabilmek için basit, temel algoritmaları yazar ve sonuçları inceler. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
6 Görüntü işleme tekniklerini uygulamaya dökebilmek için belli bir amaca yönelik bir tasarim yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel görüntü işleme teknikleri Ders Slaytları
2 Görme olayının oluşumu, renk modelleri Ders Slaytları
3 Görüntü algılama ve yakalama, niceleme ve örnekleme Ders Slaytları
4 Bilgisayar yazılımı aracılığıyla görüntü analizi Ders Slaytları
5 Sayısal görüntünün temelleri, piksel ve komşulukları Ders Slaytları
6 Görüntü iyileştirme teknikleri, uzamsal boyut Ders Slaytları
7 Histogram işlemleri Ders Slaytları
8 Aritmetik işlemler ile görüntü iyileştirme Ders Slaytları
9 Uzamsal filtreleme teknikleri Ders Slaytları
10 Uzamsal filtreleme teknikleri Ders Slaytları
11 Uzamsal boyutta görüntü keskinleştirme Ders Slaytları
12 Bileşik uzamsal görüntü iyileştirme teknikleri Ders Slaytları
13 Algoritma geliştirme uygulamaları Örnek Uygulamalar
14 Algoritma geliştirme uygulamaları Örnek Uygulamalar
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1. GONZALEZ R.C., WOODS R.E., and ADDINS S.L., Digital Image Processing Using Matlab, Pearson Education Inc., New Jersey, 2004.
2. GONZALEZ R.C., WOODS R.E., Digital Image Processing, Prentice Hall
Upper Saddle River, New Jersey, 2002.
3. AWCOCK G.J. and THOMAS R., Applied Image Processing, McGrow-Hill, Inc., 1996.
4. JAHNE B., Digital Image Processing, Springer-Verlag, 2005, Netherlands.
5. DAVIES, E.R., Machine vision: Theory, Algorithms, Practicalities, Academic Pres, 1997.
6. LOW A., Introductory Computer Vision and Image Processing, McGrow-Hill, 1991, ENGLAND.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Proje / Tasarım 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 1 2 2
Ödev 1 12 12
Proje / Tasarım 1 9 9
Final 1 7 7
Toplam İş Yükü 131
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,24
Dersin AKTS Kredisi 5