Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Turizmde Pazarlama İletişimi TRZ 607 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri YOK
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ŞEVKİ ULAMA
Dersi Verenler Doç.Dr. ŞEVKİ ULAMA,
Dersin Yardımcıları Arş.Gör.Çağrı ERDOĞAN, Arş. Gör. Karaca Mina DURDU
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu dersin amacı; küreselleşen dünyada sürekli değişen müşteri istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek mal ve hizmet üretiminde yaşamsal öneme sahip veriler sağlayan pazarlama bilimini turizm sektörünün karakteristik özelliklerini dikkate alarak öğrencilere çalışma hayatında gerekli olacak bilgiyi verebilmektir.
Dersin İçeriği Bu derste; pazarlama kavramı, pazarlama planı, durum analizi, turizm pazarlaması, turistik ürün, turizm piyasası ve turizmde dağıtım sistemleri ile pazarlama ve turizm pazarlamasına ilişkin tüm konular ayrıntılı olarak ele alınacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Turizm pazarlaması hakkındaki temel kavramları tanır ve turizmde pazarlamanın önemini yazılı bir şekilde ifade eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Hizmet pazarlamasının özelliklerini, zorluklarını ve uygulamada dikkat edilmesi gerekenleri ayırt eder ve çözümler, ilgili bir ödev hazırlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
3 Pazar araştırmaları, pazarlama stratejileri, pazarlama planları ile programları hakkında tartışan bir ödev hazırlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Turizmde üretici ve tüketici yönlü pazarlama bileşenlerini, dağıtım kanalları ve tutundurma faaliyetlerini betimler ve yorumlar, konuya ilişkin sunum yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
5 Turizm gelirlerini arttırmada karşılaşılacak rekabet ortamını, rekabet şartlarını ve stratejik açıdan yapılabilecek ve alınabilecek önlemleri yazılı olarak açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
6 Pazar araştırmaları sonucu elde edilen verileri yorumlar, sonuçta ortaya çıkan eksiklik ve aksaklıkları çözümler, raporlar ve sunum yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
7 Turistik işletme yönetici ve yatırımcılarına, turistik pazar ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili düşüncelerini, sorunları ve çözüm yöntemlerini yazılı olarak aktarır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
8 Turizm sektörüne yatırımcılık veya işletmecilik yapan veya yapmayı düşünen firmalar için yazılı öneride bulunur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Pazarlama kavramı ve pazarlama planı Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
2 Durum analizi, amaçlar ve stratejiler Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
3 Pazarlama eylem programı ve uygulaması Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
4 Ölçme değerlendirme ve düzeltme Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
5 Turizm pazarlaması ve turizm piyasası Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
6 Turistik ürün ve turizmde dağıtım sistemleri Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
7 Turizmde tanıtma ve turizm pazarlama araştırması Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
8 Turizm pazarlamasında yönetim organizasyon ve turizm pazarlama politikası Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
9 Ara Sınav
10 Uluslar arası turizm pazarlaması Zengin, Burhanettin ve diğ.,(2009) Turizm İşletmelerinin pazarlamasında 7/P ve 7/C sinin ilgili bölümü ile diğer kaynakların ilgili bölümlerine bakılacak.
11 Makale inceleme ve anlatımı Öğrencilerin akademik çalışma olarak kendilerinin hazırladığı bilimsel metinler ile değişik dergilerden elde edilen makaleler
12 Makale inceleme ve anlatımı Öğrencilerin akademik çalışma olarak kendilerinin hazırladığı bilimsel metinler ile değişik dergilerden elde edilen makaleler
13 Makale inceleme ve anlatımı Öğrencilerin akademik çalışma olarak kendilerinin hazırladığı bilimsel metinler ile değişik dergilerden elde edilen makaleler
14 Makale inceleme ve anlatımı Öğrencilerin akademik çalışma olarak kendilerinin hazırladığı bilimsel metinler ile değişik dergilerden elde edilen makaleler
Kaynaklar
Ders Notu Zengin Burhanettin ve diğerleri (2009), Turizm İşletmelerinin Pazarlanmasında 7/P ve 7/C
Zengin, Burhanettin, Pazarlama Faaliyetlerin Planlanması
Kotler, Philip, John Bowen, James Makens (1999), Marketing for Hospitality and Tourism, Prentice Hall, New Jersey
Kotler, Philip, Marketing Management, Prentice Hall, New Jersey
Ders Kaynakları N. Tekeli (2001), Türkiye Pazarlaması ve Planlaması, Detay Yayıncılık, Ankara
J. Akmel (1994), Turizm İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi, Sosyal Bilimler MYO. Yayınları, İstanbul
Remzi Altunışık, Şuayip Özdemir, Ömer Torlak (2006), Modern Pazarlama, Değişim
Remzi Altunışık, Şuayip Özdemir, Ömer Torlak (2006), Pazarlamaya Giriş, SakaryA Yayıncılık
Necdet Hacıoğlu (2000), Turizm Pazarlaması, VİPAŞ, Bursa
B. Rızaoğlu (2004), Türkiye Pazarlaması, Detay Yayıncılık, Ankara
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Turizm işletmeciliğinin disiplinler arası yapısı bağlamında farklı disiplinlerin bakışı ile oluşturulan bilimsel bilgiye ve sektör yapısı ve gerçekleri hakkında bilgiye sahiptir.
2 Karar, uygulama ve davranışlarında turizm alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanmak suretiyle verileri yorumlayabilme, analiz edebilme, sorunları tanımlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisine sahiptir.
3 Turizm alanına ilişkin bilgileri çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
4 Turizm işletmeciliği alanında bir çalışma kapsamında bağımsız bir şekilde bilimsel araştırma sürecinden geçerek bilgiye ulaşır.
5 Turizm işletmeciliği alanında yürütülecek olan projelerde görev ve sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirir.
6 Turizm işletmeleri yada bu alanda bilgi üreten diğer kurumlar (üniversiteler, okullar gibi) için vizyon, amaç ve hedef belirler.
7 Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili bilimsel literatürü takip eder.
8 Öğrenmeyi öğrenme yaklaşımı dairesinde bütün bilimsel verilerden olduğu gibi alanındaki örneklerden de yararlanmak suretiyle en iyi uygulamalara ulaşır.
9 Turizm işletmeciliği ile ilgili edindiği bilgi, düşünce ve önerilerini işletme yöneticilerine veya akademik kanallarla toplumun ilgili kesimlerine, alanı ile ilgili mesleki ve sivil toplum kuruluşlarına, kamuoyuna yazılı ve sözlü olarak aktarır.
10 Turizm işletmeciliği alanına ilişkin çalışma yapan akademisyenler ve araştırma kuruluşları ile iletişim kurar, araştırma projelerinde görev alır ve deneyim ve birikimini paylaşarak çıktıya dönüştürür.
11 En az bir yabancı dili akademik düzeyde kullanır.
12 Çalışma alanlarına ilişkin veri giriş ve analizlerini yapabilecek düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
13 Turizmin kendine özgü yapısından kaynaklı sorunlara karşı özgün çözüm önerileri getirir.
14 Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlerine uygun davranmanın yanında, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve sektörün bu konularda çözüm üretmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapar.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6